UŽASAVAJUĆE Doktori odbili da urade ABORTUS devojčici (14) koja je SILOVANA od strane rođaka

Četrnaestogodišnju devojčicu sa intelektualnim poteškoćama silovao je ujak. Nikome nije rekla – nažalost, zatrudnela je. Ona to dugo nije shvatala

Udruženje žena i planiranje porodice opisala je dirljiv slučaj iz Poljske. Samo zahvaljujući podršci aktivista bilo je moguće pomoći devojčici u tako teškoj situaciji – okružne bolnice kojima se obratila njena tetka su odbile da prekinu trudnoću. Kako prenosi, pozvana je klauzula savesti.

Nisu joj dali da abortira

U objavi objavljenoj na društvenim mrežama vidimo da 14-godišnja devojčica sa intelektualnim teškoćama dugo nije bila svesna da se seksualno nasilje koje je nad njom počinio njen ujak završilo začećem. Nikome nije rekla za silovanje. Tek kada se ispostavilo da je trudna, obavešteno je tužilaštvo.

„Pozvala nas je tetka devojčice tražeći pomoć oko legalnog pobačaja, jer su bolnice u okruženju gde su živele odbile da urade zahvat, pozivajući se na klauzulu savesti! Aktivisti pišu. „Tetka nam je rekla da se prema njima postupalo na brutalan i nehuman način: ‘Ne ovde, odlazite. Ne znamo gde. To se nas ne tiče…’”. Doktori iz bolnica nisu bili voljni ni da saslušaju tetku. Na sreću, uspela je na kraju.

Devojčica od 14 godina ne može da računa na pomoć nakon silovanja. “Nemam reči za to”

Federa je preuzeo slučaj (trenutno je u toku i postupak u tužilaštvu). „Nemamo reči ogorčenja na takav tretman“, čitamo. Četrnaestogodišnjakinji je dozvoljeno da ode u Varšavu i podvrgne se abortusu u glavnom gradu. “Devojčica se oseća dobro i već je kod kuće. Varšavski lekari nisu mogli da razumeju ponašanje lekara iz Podlaša. Nedostatak empatije je potcenjivanje”, naglašavaju aktivisti.

BONUS VIDEO

Read More