"Otišla je u Francusku i začela veštačkom oplodnjom": Njeno dete neće imati OCA, a evo da li je Srbi zbog toga osuđuju

Živimo u vremenu u kojem se veličaju ženska prava i slobode, ali ovakva pitanja i dalje mogu da raspale strasti i izazovu burne rasprave

– Ja nisam samohrani roditelj, nisam roditelj uopšte i trenutno ne planiram da budem roditelj, ali nešto razmišljam o ovoj temi. Naime, šta mislite o svojevoljnom samohranom roditeljstvu? Na primer, ako žena ne želi ikada da se uda jer bi je brak činio nesrećnom, ali želi da ima dete jednoga dana, koliko bi bilo izvodljivo da sasvim sama podiže svoje dete? Takođe, kakve bi to posledice imalo po to dete, imate li neke pretpostavke? Ja znam ženu koja je u Francuskoj rodila dete sama, a začela je veštačkom oplodnjom. Pretpostavljam da to može i ovde.Šta mislite o tome- glasilo je pitanje korisnika društvene mreže “Reddit” koje je izazvalo podeljena mišljenja. Tako su se korisnici ove mreže podelili u dva suprostavljena tabora.

“Imam bebu decaka godinu ipo dana I iz iskustva ti to ne bih savetovala. Otac treba detetu , ali treba I mami”– glasio je jedan od prvih komentara.

– Mislim da kod nas nemaš te opcije, eventualno negde u inostranstvu. Imam drugaricu koja slično razmišlja, ali nikada se nisam slagala sa njom po tom pitanju. Ako već možemo da biramo kako ćemo da donesemo na svet, mislim da je malo sebično u startu mu otkazati mušku figuru i dodatnu finansijsku zaštitu ako se tebi nešto desi. Ali ako si uverena da bi imala prijatelja, brata, dedu koji bi bili tu i igrali tu ulogu za dete, okej, šta znam.Na kraju krajeva ima dosta nesvojevoljnih samohranih majki čija su deca divna – dodala je druga osoba koja očito nije bila odševljena ovim predlogom, a mnogi korisnici su se sa ovim složili.

Rekao bih da je to veoma hrabar i glup potez. Prvo verujem da ne treba da objašnjavam zbog čega je teško sam podizati dete. Glupo je jer su detetu potrebna dva roditelja koja će da ga vole, odsutnost jednog roditelja vrlo često ostavi posledice na ovaj ili onaj način. Ovo naravno govorim o situaciji gde su samo ta žena i dete, bez toga da su npr. baka i deka po ceo dan sa tim detetom – samo je još jedan u nizu komentara koji se protivi odluci žene da sama rodi i podiže dete. Naravno bilo je i onih koji su pogrdne i neprimerene reči, ali onih koji su se usudili da kažu da bi toj pomodarki bilo pametnije da kupi psa.

Uprkos činjenici da mnogi nisu bili oduševljeni ovom idejom,ali i da su u istoj videli niz prepreka i posledica, bilo je i onih koji su nas podsetili da to što neko ima dva roditelja ne znači da će izrasti u stabilnu i jaku ličnost niti da je toj osobi nužno pružena sva ljubav ovog sveta.

– Mnogo s****e kako detetu “treba” otac…ja bih sve dala da ga nisam imala. Takvo mizogino djubre koje je samo parazitiralo i uništavalo nam zivot mi nije trebalo, a gledajući neke balkance danas, čast izuzecima, ja ti kažem samo napred.Detetu treba ljubav i stabilnost, od kojeg pola to dobije zaista nije bitno- napisala je jedna devojka.

– Odluka je samo tvoja I nemoj da Reddit utice na istu. U svakoj situaciji postoje izuzeci, i nadam se da će ovo kod tebe biti slucaj, ako na kraju zaista i odlučis ovo da uradiš. Postoje užasni roditelji koji takođe mogu svoju decu da osakate za život i naprave daleko veću štetu- dodala je druga osoba.

Takođe je bilo i ih koji su nas podsetili da samohrane majke nisu izmišljena pojava u 21. veku.

– Imaš puno situacija gde su žene nezvanično samohrane majke, da same brinu o svemu od dece do finansijskih stvari dok muževi imaju ulogu fikusa, imaš one koje su rodile decu vanbračno i čiji otac ne želi da ima ništa sa njom ni sa detetom. Tako da ako te zanima ta perspektiva, pitaj njih. Čini mi se da su ove o  u boljoj situaciji od ostalih jer su planirale i jer imaju dovoljno novca za to- zaključila je treća osoba.

Kakvo je vaše mišljenje? Da li su ove žene oslobođene predrasuda ili su sebične?

Read More