Ovaj VIRUS ste možda dobili još u MLADOSTI a da toga niste ni svesni: Ne ispoljava nikakve simptome godinama a kasnije može da izazove tešku BOLEST

Rak grlića materice po učestalosti je na drugom mestu u Evropi, a u Srbiji je druga bolest po smrtnosti.

U Srbiji godišnje ima više od 1300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka. U zemljama Evrope se od 20. do 26. januara 2020. obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice održavanjem velikog broja različitih aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu važnost prevencije raka grlića materice.

Uzrok raka grlića materice jeste humani papiloma virus (HPV) koji se prenosi polnim kontaktom, a nedavno istraživanje pokazalo je da skoro tri četvrtine žena u Velikoj Britaniji nije svesno HPV-a, a još više ne zna da može da izazove rak grlića materice. 

Shutterstock

 

Jedna pacijentkinja iz Velike Britanije ostala je u čudu kada je saznala da ima HPV virus, iako je u dugogodišnjoj vezi i nije stupala u intimne odnose ni sa kim drugim. Da li ste znali da humani papiloma virus možete da dobijete i mnogo godina ranije pre nego što ga otkrijete, čak u tinejdžerskoj dobi?

– Ljudi ne shvataju da se većina HPV infekcija koje izazivaju rak grlića materice zapravo dobiju pre 25. godine. Veoma je važno da se ovo razume – rekao je Džulijan Peto, epidemiolog raka na Londonskoj školi higijene i tropske medicine.

Simptomi infekcije se mogu ispoljiti nakon više godina od seksualnog odnosa sa osobom koja je inficirana HPV, što otežava saznanje o tome kada je sama infekcija nastala.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV infekcija obično bez simptoma, tako da je moguće imati upornu HPV infekciju godinama ili decenijama, a da ni ne znate – i u bilo kom trenutku može početi da izazove promene ćelija.

BONUS VIDEO

Read More