Šamponi na našem tržištu su puni HEMIKALIJA: Frizerka Biljana objašnjava kako da ih prepoznate po MIRISU i izbacite iz vašeg kupatila

Da li ste znali da postoje štetni sastojci u šamponima koji oštećuju kožu glave? Ukoliko ne čitate etiketu, upravo sledi spisak sastojaka

Da biste imali sjajnu i bujnu kosu, nije dovoljno da je redovne perete i fenirate. Najveću ulogu u kvalitetu pranja kose ima šampon.

Naša frizerka Biljana Petrović je objasnila kakvu ulogu imaju odgovarajući šamponi. 

– Kada govorimo o nezi kose, nekako se veća pažnja obraća na maske za kosu, pakovanja, balzami i drugi preparati za kosu, a ipak su šamponi ti koji su najvažniji za zdravlje kose. Tako da miris šampona nikako ne sme da vam bude parametar za šampon. Pre kupovine obavezno pročitajte šta piše na etiketama – objašnjava frizerka Biljana Petrović za Naj ženu.

Neretko su upravo ovi proizvodi puni agresivnih hemijskih supstanci. One mogu naneti veliku štetu vlasištu i krajevima kose.

– Događa se da proizvođači kozmetičkih sredstava štetne sastojke provuku, pod drugim nazivom. Ponekad koriste skraćenice ili složenice. Pa, ako oštećuju kosu, šta će onda štetni sastojci u šamponima, pitate se? – kaže Biljana.

Svaki sastojak ima svoju ulogu kada se nađe u kozmetičkom preparatu. Isto tako, pojedini mogu imati i štetne efekte, posebno ako se koriste u velikim količinama i često.

– Kada uzmete šampon u svoju ruku dobićete uvod u oznake, tj. skraćenice kojima se obeležavaju na etiketi.

Ovo su štetni sastojci u šamponima, koje bi trebalo da izbegavate prilikom kupovine svog šampona za kosu.

Štetni sastojci u šamponima -sulfati

Sulfati su najčešći štetni sastojci u šamponima. Na deklaraciji prepoznaćete ih po nazivima: 

  • Coco-glukozid 
  • Natrijum coco-glukozid tartarat 
  • Sodium lauryl sulphate  
  • Sodium laureth sulphate

Sulfati su površinske primarne aktivne materije. Ovi molekuli rade da privuku vodu, ali i ulja. Tako na najbolji način uklanjaju prljavštine i nečistoće sa vaše kose praveći gustu penu.

Oni mogu dovesti do isušivanja temena i drugih iritacija, lišavaju vlasište i dlaku prirodnih ulja. Na taj način kosa postaje sklona daljim oštećenjima i isušivanju.

Takođe, osobe koje imaju suvu kosu i kožu glave kao i svi oni čija je prirodna dlaka kovrdžava, jer omogućavaju da se ona brže i lakše raščešlja i manje mrsi.

– Prilikom kupovine ovih proizvoda, obavezno pročitajte da li ih ima pod nazivom sodium lauryl sulfate (SLS) free. Ovakav šampon nikako ne sme da sadrži agresivne deterdžente. I ne sme da ima agresivan miris. Pa, pre nego što kupite šampon, otvorite bočicu i pomirišite – kaze frizerka Biljana.

To su uglavnom: 
  • Sodium Lauryl Sulphate (SLS)
  • Sodium Laureth Sulphate (SLES)
  • Ammonia Laureth Sulphate (ALS)
  • Sodium lauryl sulfat (SLS)

Ovaj sulfat stvara penu u šamponima. Međutim, može ugroziti folikule ako se duže zadrži na vlasištu. Osobe koje imaju farbanu ili suvu kosu svakako bi trebalo da izbegavaju SLS, jer će on izblediti njihovu boju.

Ammonia Laureth Sulphate ( ALS) ili Sodium Laureth Sulphate (SLES)

Sulfati su vrlo jaki deterdženti koji se vežu uz sebum na vlasištu. Kad se šampon ispere, sulfati uzimaju i ulja i ostatke. Kosa će biti očišćena, ali slaba i sklona lomljenju. 

Zašto je potrebno da izbegavate silikone u šamponima?

– Silikon je gotovo poput gume ili plastike za koju znamo da je štetna. Nije prirodni sastojak, a njegove nuspojave su loše za našu kosu. Daje iluziju sjaja, ali to nije sjaj kakav zapravo želimo da postignemo na svojim vlasima. Više deluje veštački – objašnjava frizerka Biljana.

Pravi sjaj, trebalo bi da se odbija o dlaku. To se događa samo kada je kosa pravilno hidrirana i zdrava.

Silikon može opteretiti kosu i učiniti je beživotnom. Sprečava prodiranje vlage u dlaku i postaje poput magneta za prljavštinu i druge sastojke. Dakle, u suštini korišćenjem silikona, možemo postići dobar sjaj koji će potrajati svega nekoliko dana. 

– Dužim korišćenjem će isušiti kosu jer joj neće dozvoliti adekvatno kondicioniranje i negu. Zbog nedostatka vlage, kosa će postati vrlo krhka što može prouzrokovati kidanje i pucanje dlake – kaže Biljana.

BONUS VIDEO

Read More