Voditeljka jutarnjeg programa otkrila da joj je ŽIVOT visio o koncu: Marijana se pet godina borila sa TEŠKOM bolešću i bilo je pitanje ŽIVOTA ili SMRTI

Voditeljka jutarnjeg programa Prve televizije Marijana Tabaković otkrila je u emisiji uživo da je kao dete bolovala od celijakije

Voditeljka jutarnjeg programa Prve televizije Marijana Tabaković je otkrila da je kao dete bolovala od celijakije, prenosi Žena.rs

Ona je u jutarnjem programu sa čuvenim doktorom Vojislavom Perišićem, pedijatrom i gastroenteorologom razgovrala o bezglutenskoj ishrani i koliko i kako ona utiče na naš organizam.

Doktor je istakao da su najveći problem kod dece koja imaju celijakiju slatkiši.

– Gluten je smesa poliptetida koji se nalaze u pšeničnom, raženom i ječmenom brašnu. Ne u ovsenom, njih nema mnogo. Deca ispoljavaju taj problem oko pete, šeste godine, ali postoje neki znaci koji i ranije ukazuju na to, poput nikog rasta, neobjašnjive anemije i depresije – rekao je dr Perišić.

Voditeljka je istakla da nikada nigde nije pričala, ali da je kao mala imala celijakiju.

– Celijakija mi je otkrivena u četvrtom mesecu i bukvalno je bilo pitanje života i smrti i život mi je spasio čuveni doktor Trifun Mujović, otac čuvene glumice Vjere Mujović, sa tom bolešću sam se borila do pete godine – rekla je Marijana Tabaković.

Čuveni lekar ju je posavetovao da uradi antitela na celijakiju.

– Uradite antitela na celijakiju. Postoje celijačni i necelijačni period u životu. Celijačni je onaj kada ste osetljivi na gluten, a onda ulazite u fazu kad uzimate gluten, a nema simptoma bolesti. Možda ste u necelijačnoj fazi života, zato ćete uraditi antitela. Moramo da vidimo da li imate antitela prema glutenu ili ne – rekao je gastroenterolog i otkrio kako izgledaju simptomi ove bolesti.

– Samo 30 odsto ima probavne smetnje, ali problem je nizak rast, neobjašnjiva anemija, kasni mensturalni ciklusi i depresija. Intolerencija na gluten javlja se oko pete godine. Dete prestaje sa napredovanjem, ima stolicu masnog izgleda, stomačić i anemiju. Znak je i kada mama kaže da je njeno dete bilo do juče kao melem, a sada ne može da reši situaciju. Znači, dete se promeni, promeni karakter. To je uticaj na moždane aktivnosti – rekao je dr Perišić i otkrio benefiti bezglutenske dijete:

“Petnaest odsto Amerikanaca je na toj dijeti. Ima osnova, zašto se čovek oseća bolje? Osetićete boljitak kada je u pitanju mentalni status, a onda nema nadimanja, čestih stolica, nervoze i ako postoji anemija, korigovaće se. Neće je imati više. Celijakija je hoštaplerska bolest. Trideset odsto ljudi ima genetiku za celijakiju, a nemaju celijakiju”, rekao je doktor na Prvoj.

BONUS VIDEO

Read More