Vežbanjem do lepše kože

Foto: Profimedia

Zaboravite na skupe kreme protiv bora, naučnici su otkrili da redovno bavljenje sportom može ne samo da uspori proces starenja kože već i da je učini 20 do 30 godina mlađom.Sport omogućava osobama koje se njime bave da duže zadrže lepu i glatku kožu, tvrde istraživači sa kanadskog Univerziteta Mekmaster, piše Tanjug a prenosi B92 22. aprila 2014. godine.

Njihova studija, objavljena u časopisu PNAS i predstavljena na nedavnom kongresu američkog društva za sportsku medicinu, pokazuje da vežbanje tri sata nedeljno doprinosi znatnom podmlađivanju kože. 

Do tog zaključka, kanadski naučnici su došli analizom kože na zadnjici (koja je retko izložena sunčevim zracima) 30 dobrovoljaca, starih između 20 i 84 godine. 

Stručnjaci su uzeli uzorke iz dva gornja sloja kože, epidermisa i dermisa, i ustanovili da sportisti stariji od 40 godina imaju 20 godina mlađu kožu od svojih vršnjaka koji se ne bave sportom. 

Epidermis (pokožica) i dermis (koža) ne-sportista bili su opušteniji, manje elastični i suvlji. 

To nije jedina prednost sporta koji, kako tvrde istraživači, može čak da obrne ceo proces i da za desetak godina podmladi kožu osoba koje reše da pod stare dane počnu da se bave nekom fizičkom aktivnošću. 

Naime, osobe starije od 65 godina koje su trenirale na sobnom biciklu tri puta nedeljno tokom tri meseca uspele su da znatno osveže svoju kožu. 

“Bilo je to zaista iznenađujuće videti”, kazao je vođa istraživanja dr Mark Tarnopolski. 

Naučnici veruju da se tajna krije u molekulima (citokini) koji favorizuju komunikaciju između ćelija putem krvnog sistema. 

“Zapanjujuće koliko fizička aktivnost može da promeni naše telo”, navodi dr Tarnopolski, dodajući da se “sportom treba baviti ne samo kako bismo sačuvali srce i mozak ili smanjili rizik od raka, već i da bismo kožu učinili zdravijom”.