(VIDEO) INTERVJU SA MEŠOM SELIMOVIĆEM NIKAD DO SAD NIJE OBJAVLJEN: Ove njegove reči ODJEKNUĆE jače nego bilo koji roman koji je napisao…

Više cenim pisanu reč uopšte, nego svoju, reči su kojima počinje snimak intervjua s Mešom Selimovićem koji do sada nije bio objavljen.

 

Odjavljujući jednu od svojih emisija “Nedeljom u dva” na HRT-u, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih jugoslovenskih pisaca Mešom Selimovićem, koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a.

 

“Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Čovek se obnaduje i uvek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazreo za “Derviša” i oslobodio sam se straha jer čovek oseća strah pišuci, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura sopstvenih koje ne može da prevazide i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo”, kaže Selimović.

foto: Pritnscreen

“Tek kad čovek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na videlo zabranjenih osećanja, potisnutih osećanja, onda može da dođe do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca”, rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu sa Ivom Andrićem i njihovim različitim pogledima na ulogu i angažovanost pisca u društvu.

 

Književnik, čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, roden je 26. aprila 1910. godine u Tuzli.

Mehmedalija Meša Selimović preminuo je 11. jula 1982, a sahranjen je u Aleji zaslužnih gradana na Novom groblju u Beogradu.

 

Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen

 

NE PROPUSTITE

(FOTO) ONA JE NAJTRAŽNIJA MANEKENKA NA SVETU I CITIRA MEŠU SELIMOVIĆA! Samoća boli, odbijanje boli…

MEŠA SELIMOVIĆ: Čudan svet! Ogovara te a voli, ljubi u obraz a mrzi, ismeva plemenita dela…

SAMO JE MEŠA SELIMOVIĆ ZNAO OVAKO DA KAŽE: Najlepše je objasnio jedini pravi način da voliš ženu!

MEŠA SELIMOVIĆ JE NAJLEPŠE OBJASNIO: Ovo je jedini pravi način da zavoliš ženu!

 


Kurir

Autor: 
Kurir