(VIDEO) OVO JOŠ NISMO VIDJELI! Znanstvenici snimili virus dok pokušava prodrijeti u stanicu

Ilustracija: Sveučilište Duke

NAJSUVREMENIJA TEHNOLOGIJA

+
AAA

(VIDEO) OVO JOŠ NISMO VIDJELI! Znanstvenici snimili virus dok pokušava prodrijeti u stanicu

Autor: Zlatko Govedić

Koristeći se novom mikroskopskom tehnologijom, istraživači sa Sveučilišta Duke (Durham, Sjeverna Karolina, SAD) snimili su virus kako prolazi po sluznici crijeva tražeći ulazak u stanicu. Metaforički rečeno, snimljen je trenutak u kojem “provalnik još nije razbio prozor”.

Virusi su posvuda, a tijelo je razvilo brojne barijere kako bi ih spriječilo da dopru do unutrašnjosti stanica, gdje virusi mogu iskoristiti staničnu mašineriju za stvaranje više svojih kopija, izazivajući infekciju. U crijevima, sloj zaštitnih stanica koje izlučuju sluz drži viruse podalje, ali ta obrana ponekad zakaže.

Promatranje tog procesa nije jednostavno. Virusi su stotinama puta manji od stanica, što otežava snimanje i jednog i drugog u isto vrijeme – poput snimanja cijelog nebodera i osobe koja stoji ispred njega u isto vrijeme. Virusi se također kreću vrlo brzo kada su izvan stanica.

Kako bi prevladali te probleme, istraživači su razvili novu metodu koja kombinira dva mikroskopa. Prvo “označe” virus fluorescentnim kemijskim spojem. Mikroskop za praćenje zatim prelazi laserom preko redoslijeda označenog virusa da ažurira položaj virusa svake milijuntinke sekunde. Sve se to događa na pokretnoj platformi kako bi mikroskop mogao držati virus u fokusu.

U međuvremenu, drugi mikroskop snima trodimenzionalne slike stanica oko virusa. On također ima lasere kako bi spriječio zamućivanje pozadinske slike dok se mikroskopska platforma pomiče.

Virus u videu nije prirodni virus, već neinfektivni lentivirus — rod retrovirusa s dugim razdobljima inkubacije — koji nosi vanjštinu virusa vezikularnog stomatitisa. Pravi virus vezikularnog stomatitisa uzrokuje blage vrućice kod ljudi i drugih životinja.

Video prikazuje virus kako nasumično leti po površini okolnih stanica. Povremeno naleti na prijemni receptor i veže se za površinu stanice, ali to ne znači odmah da je infekcija u tijeku. Virus se često odvoji i odbije.

Do sada, istraživači mogu pratiti virusnu česticu samo nekoliko minuta prije nego što se fluorescentni spoj istroši i čestica postane nevidljiva. Bit će potrebno vrijeme praćenja od nekoliko desetaka minuta da se prati virus kroz cijeli proces obrade, vezanja i inficiranja stanice, objavili su znanstvenici.

Istraživači rade na razvoju svjetlijih, dugotrajnijih spojeva za praćenje kako bi mogli prikazati viruse u sve realističnijim staničnim okruženjima tijekom duljih razdoblja.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


VRATITE SAMOPOUZDANJE

GENIJALNI TRIKOVI ZA HOLIVUDSKI OSMIJEH: Evo kako u kućnoj radinosti možete ukloniti zubni kamenac


NAJSUVREMENIJA TEHNOLOGIJA

(VIDEO) OVO JOŠ NISMO VIDJELI! Znanstvenici snimili virus dok pokušava prodrijeti u stanicu


DAROVI PRIRODE

(RECEPT) TINKTURA ZA UBLAŽAVANJE UPALA I ZARAZA: Ova moćna kombinacija pomaže tijelu u borbi s virusima i bakterijama


DAROVI PRIRODE

ZAČIN ZA MNOGE NAMJENE: Odčepljuje nos, osvježava dah i pomaže kod štucanja

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article