VISOKI TLAK U KOMBINACIJI S GLAVOBOLJOM: Prepoznajte trenutak kad se hitno morate javiti liječniku, posebno u ovom slučaju!

Foto: Pexels, Ilustracija

OZBILJNO OŠTEĆENJE ORGANIZMA

+
AAA

VISOKI TLAK U KOMBINACIJI S GLAVOBOLJOM: Prepoznajte trenutak kad se hitno morate javiti liječniku, posebno u ovom slučaju!

Autor: T. Š.

Visok krvni tlak u kombinaciji s glavoboljom ponekad može biti znak za hitan posjet liječniku. Ako se ne kontrolira, visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenja na srcu i druge probleme, uništavajući krvne žile u cijelom tijelu. Tablete za njegovu regulaciju mogu pak uzrokovati glavobolje, a ponekad kombinacija ova dva simptoma može ukazivati na ozbiljne probleme u vašem organizmu.

„Stanje tlaka je optimalno ako je sistolički tlak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg. Stanje tlaka je normalno ako je sistolički tlak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg. Stanje tlaka je granično ako sistolički tlak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.“, pojasnio je vrijednosti dr. Dražen Šebetić, kardiolog za Večernji list.

Čekanje je velika greška

Čekanje na pojavu simptoma velika greška i on se mora otkriti kada simptoma nema kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem. Ako ste već svoje lijekove dobili, obavezno ih uzimajte kako je doktor savjetovao, pojasnio je dr. Šebetić.

Ako vam krvni tlak iznosi 180/120 mmHg ili čak i više, a osjećate bol u prsima, leđima ili primjećujete promjene u vidu, možda se radi o hitnom slučaju jer su to simptomi koji odaju oštećenje organizma pa odmah nazovite hitnu službu. Uz to ne smijete zanemariti simptome kao što je teškoća s disanjem krvarenje iz nosa i anksioznost.

Glavobolja koja se javlja kao posljedica je akutna, javlja se i na desnoj i na lijevoj strani glave te je pulsirajuća, a obično nestaje kada se tlak vrati u normalu. Ove se glavobolje obično tretiraju lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

Moguće je imati migrene i visoki krvni tlak u isto vrijeme, ali to ne mora značiti da su stanja povezana.

Ako krvni tlak nije dobro kontroliran, ne bi se trebali uzimati neki lijekovi protiv glavobolja jer imaju utjecaj na krvne žile. Svakako se potrebno konzultirati s liječnikom. Neki protuupalni lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta također mogu utjecati na povišenje tlaka, ali i rad bubrega. Lijekovi protiv boli, a koji sade kofein, također mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Posebno u slučaju da ste trudni, važno je naglasiti da glavobolje mogu biti simptom preeklampsije, ili visokog krvnog tlaka u trudnoći, što je stanje koje svakako zahtjeva pomoć liječnika.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


OZBILJNO OŠTEĆENJE ORGANIZMA

VISOKI TLAK U KOMBINACIJI S GLAVOBOLJOM: Prepoznajte trenutak kad se hitno morate javiti liječniku, posebno u ovom slučaju!


ZDRAVLJE OČIJU

POMAŽU LI ZAISTA VJEŽBE ZA OČI? Ako imate neku od ovih dijagnoza, oftalmolozi će vam odmah reći imaju li smisla


OTKRIĆE

OTKRIVENO ZAŠTO NAM UMNJACI RASTU TEK U ODRASLOJ DOBI: Primati odrasle kutnjake dobivaju dosta ranije, jedan faktor je izgleda presudan!


NEVJEROJATNO LAKO

OVO ĆE VAM ULJEPŠATI DAN: Riješite se crne točke iz uha potpuno bezbolno, dugo nismo probali nešto ovako učinkovito!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article