Vitamin C i infarkt srca

Nedostatak vitamina C cesto je udružen sa bolestima srca i krvnih sudova. Lekari iz Finske su ispitivali 1605 zdravih muškaraca sa normalnim EKG – nalazom u mirnom i fizicki aktivnom stanju, i kod 91 ustanovili manjak vitamina C. U narednih 8 godina od onih sa normalnim sadržajem vitamina C u krvi, infarkt srca dobilo je 3,8 odsto posmatranih osoba, a kod onih sa manjkom vitamina infarkt je bio 3,5 puta cešci. Uzrok ove pojave još nije razjašnjen.

Veca ucestalost raka kože

Zbog istanjenog ozonskog omotaca, britanski lekari racunaju na porast broja obolelih od raka kože. Grupa strucnjaka Ministarstva zdravlja u Londonu racuna da ce taj porast iznositi 10 odsto godišnje. Dr Džon Pajl, sa univerziteta u Kembridžu tvrdi da ce do 2046. godine svake godine biti 8000 više ovih bolesnika, jer je malo verovatno da ce se do tada oporaviti istanjeni ozonski omotac, cak i onda kada bi se vec sada preduzele sve mere za proces oporavka.
Povišeni krvni pritisak i moždani udar
Iako je broj bolesnika sa smrtnim ishodom moždanog udara u padu, još uvek ih ima zabrinjavajuce mnogo. Kada se ima u vidu da preko jedne cetvrtine (!) osoba sa povišenim krvnim pritiskom (hipertenzijom) dobija moždani udar, a da je bolesnika sa hipertenzijom sve više, ne iznenaduje što još uvek ima tako mnogo obolelih od moždanog udara.

Iz ovog jasno proizilazi da bi se efikasnim lecenjem osoba sa povišenim krvnim pritiskom bitno doprinelo i smanjenju obolelih od moždanog udara. Nažalost, mnogi koji imaju povišen krvni pritisak, cim ga smanje i prestanu da osecaju tegobe, prekidaju sa nedavnom terapijom. Posledice takvog nemara su, kao što se vidi, cesto veoma teške.
Psihicke smetnje – uzrok ili posledica?
Hronicne bolesti creva su teška i obicno doživotna oboljenja koja bolesnicima cine mnogo problema u životu. Ovakvi bolesnici imaju razne psihicke smetnje, kao što su depresija, anksioznost ili i jedno i drugo. Do sada se govorilo da su takvi psihicki poremecaji i doveli do ovakvih oboljenja, medutim, sve je više podataka da su pomenute tegobe posledica, a ne uzrok bolesti. Uostalom, to je i razumljivo, jer bolesnici imaju veoma neuredne stolice, cesto pracene naglom potrebom za pražnjenjem creva, što remeti svakodnevne obaveze i otežava životne i radne aktivnosti.
Dijabetes i mladi
Lecenje mladih obolelih od dijebetesa cesto je težak problem. Mlade osobe dijabeticari po svaku cenu nastoje da se ni po cemu ne razlikuju od svojih vršnjaka, ali ih razna ogranicenja stalno podsecaju na bolest. U pubertetu potreba za insulinom raste, tako kod mladih nije moguce lecenje bez ovog preparata.
Obicno je zimi, i tokom radnih dana potreba za insulinom veca, dok je leti, i za vreme vikenda, kada je pojacana fizicka aktivnost, potreba manja. Mladi organizam mora svemu tome da se prilagodava. Osim toga, u pubertetu su mladi skloniji nekonvencionalnom ponašanju, tako da krše i uputstva za lecenje.
Devojke, u želji da imaju idealnu težinu, sklone su da povremeno izbegavaju ubrizgavanje insulina, kako bi se povecalo izlucivanje šecera mokracom, a to dovodi i mršavljenja.
Ovi, i razni drugi problemi lecenja mladih, iziskuju vecu brigu i pažnju sredine, jer im se samo tako može pomoci.