Vježbe za mozak Vladete Jerotića: U 92. godini sačuvao savršeno pamćenje!

“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske riječi. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, njemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Engleski sam naučio poslije 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko mjeseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez riječnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvijek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Preslišam se prvo dvije-tri nove riječi od prije dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove riječi iz teksta bilježim u riječnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one riječi od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom riječniku.

Druga stvar je učenje pjesmica. Nalazite nove pjesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvježavate ga.

Uzmite pjesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pjesnika. Ne moraju biti to dugačke pjesme, mogu biti kraće. Učite pjesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Naučite je pa se poslije 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili. Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pjesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu.”

Rezultat slika za pamćenje

Sirup za pamćenje!

Ova smjesa će vam znatno poboljšati funkciju mozga, soim toga topit će masne naslage nastajale godinama.

Prirodni lijek koji će vam poboljšati pamćenje za čak 80%,sem toga pomoći će vam u borbi protiv masnoća koje su se taložile godinama.

Ključni sastojak je hren koji je bogat vitaminima C, B1,B2, B6, kalijem, magnezijem, željezom, fosforom.

Hren ubrzava metabolizam, potiče razvoj fobrih bakterija u stomaku, otklanja umor.

PRIPREMA:

Trebat će vam:

  • 125gr hrena
  • 4 limuna
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike cimeta
  • komadić đumbira (oko 2 cm)

Prvo što trebate je izblendati hren i đumbir, zatim dodati sok od limuna i na kraju staviti med i cimet. Smjesu dobro izmiješati i spakovati u male teglice pa staviti u frižider.

Koristiti ovo 3 sedmice, dvaputa dnevno prije jela ili ukoliko vježbate, prije treninga. Vidjet ćete, biti ćete fascinirani rezultatima.

Srodna slika

Ne radite ove stvari jer uništavaju mozak!

Kojekakve navike mogu ozbiljno da ugroze vaš mozak, a da vi niste ni svjesni do koje mjere. Mozak, kao i drugin organi, može da pretrpi razna oštećenja, čak i ona koja nisu previše očigledna.  Svakodnevne navike koje imaju negativan uticaj na mozak:

Nedostatak komunikacije

Barem 10 minuta komunikacije dnevno povećava mentalne sposobnosti. Nije neophodno da izađete i razgovarate, razgovor putem telefona takođe stimulira mozak.

Previše šećera

Prema istraživanju, velika količina šećera negativno utiče na neurotrofični faktor mozga koji je odgovoran za proizvodnju neurona. On je veoma važan za formiranje dugoročne memorije i učenja.

Nedostatak vježbanja mozga

Prema naučnicima, vrhunac produktivnosti mozga dostigunta je od 16 do 25 godine, nakon toga polako opada. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da redovno vježbanje mozga (rješavanje zagonetki, čitanje, učenje) može znatno da poboljša njegove performanse, čak i kod ljudi koji imaju prve znake senilne demencije.

Srodna slika

Preskakanje doručka

Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju redovno imaju mnogo bolje rezultate u školi. Preskakanjem doručka smanjenje se nivo glukoze u krvi, a to negativno utiče na funkcionisanje mozga.

Brza hrana

Previše brze hrane u ishrani i konstantno prejedanje negativno utiču na veze između moždanih ćelija. Pored toga, konzumiranje previše brze hrane može izazvati depresiju.

Sladoled

Sladoled može da izazove  glavobolju. Vjeruje se da on i sve što je hladno smanjuju krvne sudove. Tako tijelo, pokušavajući da spriječi hipotermiju, šalje toplu krv u mozak, što zauzvrat širi krvne sudove. Prema naučnicima to izaziva glavobolje.

Rezultat slika za pamćenje

Mobilni telefoni

Studija sa pacovima pokazala je vezu između raka mozga i upotrebe mobilnih telefona. Ljekari savjetuju da prilikom upotrebe koristite zvučnik ili slušalicu za razgovore i da ne postavljate telefon blizu jastuka dok spavate.

Pokrivanje glave tokom spavanja

Kada spavamo pokrivajući glavu ćebetom, smanjimo količinu kiseonika koji ulazi u naše tijelo, jer u ovom slučaju moramo da dišemo već “reciklirani” vazduh koji je zasićen ugljen dioksidom. Ovo stvara nedostatak kiseonika za naš mozak.

Dehidracija

Kao što znate, ljudski mozak je 70-80% vode. Pored toga, voda je odgovorna za isporuku neophodnih supstanci u mozak. Mozak djeluje najefikasnije kada nema H2O.

Alkohol

Istraživanja su pokazala da konzumiranje alkohola uništava veze između moždanih ćelija. Međutim, postoje i dobre vijesti: oni koji prestanu da piju alkohol, mozak se vraća u normalu.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja