Voće koje ubija ćelije raka, smanjuje rizik od dijabetesa i puno je vitamina C

Pexels.com

Jabuka je bogata hranljivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama. Često se može naći u dijetama za mršavljenje, jer sadrži više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti.

Jabuke nam ne pomažu samo u mršavljenju. Ovo su bolesti koje možete sprečiti ako budete jeli jabuke.

Ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima dobijaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti. Ovu bolest karakteriše poremećaj središnjeg nervnog sistema, a jabuka sadrži flavonoide – fitohemikalije koje imaju antioksidansni uticaj na nervni sistem.

Sa jabukom smanjujete rizik od dijabetesa

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 posto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji rastvara šećer u krvi. Inače je antocijanin zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.

Zbog bogate količine već ranije spomenutih flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke nalazi se pregršt sastojaka nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti nastanak raka ili ubiti ćelije raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i rak dojke.

Jabuka je bogata vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunog sistema. U prosečnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 odsto od dnevne potrebe. Zbog manjka vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija, skloniji smo nastajanju modrica i krvarenju desni.

Rastvorljiva vlakna u jabuci vežu se s mastima u crevima, a pektin sprečava apsorpciju masti. Tako smanjujete nivo holesterola u krvi. Nakupljeni holesterol može suziti arteriju i smanjiti dotok krvi u srce, što dovodi do bolesti koronarnih (srčanih) arterija. Znači, s jabukom možete i ojačati srce.

(Visited 6 times, 1 visits today)