Vodi do srećnijeg i zdravijeg života: Kako hodanje od sat vremena dnevno tokom 30 dana menja vaše telo i psihu

Pixabay.com

Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najpristupačnijih fizičkih aktivnosti. To je aktivnost koja je deo naše svakodnevice od prvih koraka.

Hodanje čini deo naše svakodnevice, ali može postati daleko korisnije nego što možda pretpostavljamo.

Nudi mnoge izvanredne prednosti koje mogu značajno uticati na vaše opšte zdravlje.

Ako ste osoba koja se motiviše postavljanjem izazova, razmislite o postavljanju cilja u vezi sa hodanjem. Na primer, možete postaviti zadatak da idućih 30 dana hodate po 60 minuta svakog dana.

Prema rečima stručnjaka, ovaj izazov može doneti značajne promene u vašem fizičkom i emocionalnom zdravlju. Takođe, ako uspete da istrajete mesec dana, verovatno nećete odustati.

Međutim, za sada ćemo se usredsrediti na prvi mesec. Evo kako bi vaše telo moglo reagovati ako izdvojite sat vremena za hodanje svakog dana u narednih 30 dana.

Fizičke koristi

Dnevno sat vremena hodanja tokom mesec dana može imati pozitivan uticaj na vaš kardiovaskularni sistem. Brže hodanje ubrzava otkucaje srca, što dovodi do poboljšane cirkulacije krvi u celom telu.

Redovno vežbanje srca ne samo da jača srce, već takođe pomaže snižavanju krvnog pritiska i poboljšava nivoe holesterola.

Kontrola telesne težine i sagorevanje masti

Za one koji žele da izgube nekoliko kilograma ili da održe zdravu težinu, 30 dana hodanja može imati pozitivan uticaj.

Sat vremena bržeg hodanja svakog dana sagoreće značajan broj kalorija, što je efikasan način za kontrolu telesne težine. Osim toga, redovno hodanje može ubrzati metabolizam i podstaći sagorevanje masti.

Jačanje mišića i tonus tela

Iako hodanje nije tako intenzivno kao vežbanje snage, različiti mišići u telu rade dok hodate. Noge su prve u pogonu, a mahanje rukama može angažovati mišiće gornjeg dela tela. Tokom vremena, sve to može dovesti do poboljšanja snage i tonusa mišića.

Zdravlje kostiju i funkcija zglobova

Hodanje stavlja određeni pritisak na kosti i zglobove. Međutim, ovaj pritisak je blag i ne opterećuje zglobove, što ga čini idealnom aktivnošću za one koji imaju probleme sa zglobovima. Redovno hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova i smanjiti rizik od problema vezanih za zglobove.

Mentalno/emocionalno blagostanje

Sat vremena hodanja svakog dana može pomoći u smanjenju stresa. Hodanje podstiče oslobađanje endorfina, hormona odgovornog za osećaj zadovoljstva i opuštanja. Redovno šetanje može takođe pomoći u smanjenju nivoa kortizola, hormona povezanog sa stresom.

Poboljšano raspoloženje i osećaj sreće

Nastavljajući sa prethodnim, 30-dnevni izazov hodanja može pozitivno uticati na vaše opšte raspoloženje. Osećaj postignuća nakon što svakodnevno odradite šetnju može dodatno povećati vaše samopouzdanje i osećaj ispunjenosti.

Poboljšane kognitivne funkcije

Hodanje koristi ne samo telo, već i mozak. Redovno fizičko vežbanje poboljšava kognitivne funkcije.

Dakle, ovaj 30-dnevni izazov pruža više od fizičkih prednosti i ima pozitivan uticaj na vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Redovno hodanje može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što dovodi do srećnijeg i ispunjenijeg života, piše Zadovoljna.hr.

Read More