Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Autor: F.F

Mikrovalne pećnice, kao kućanski uređaji, počele su se pojavljivati ​​u kućanstvima 1960-ih godina. One su dizajnirane za brzo zagrijavanje hrane i tekućina pomoću mikrovalova, koji su elektromagnetski valovi visoke frekvencije. Mikrovalna pećnica je zaista čudo moderne tehnologije koje omogućava brzo i jednostavno zagrijavanje jela u samo nekoliko sekundi.

No, važno je imati na umu da postoje određene namirnice, pića i spremnici koji nisu prikladni za korištenje u mikrovalnoj pećnici, jer mogu uzrokovati različite probleme i čak opasnosti. Osim što u mikrovalnu ne smijete staviti ništa metalno, preporučuje se da izbjegavate zagrijavanje ovih namirnica.

Na listi namirnica koje ne smijemo zagrijavati u mikrovalnoj našlo se nekoliko njih koje ljudi gotovo svakodnevno griju, a među njima je i – voda, piše Najžena.

Foto: Pexels

Pripazite na listu

Ostaci krumpira: Krumpir često može sadržavati bakteriju Clostridium botulinum, koja se može razviti kada se krumpir ne ohladi odmah nakon kuhanja. Zagrijavanje krumpira u mikrovalnoj pećnici neće uništiti te bakterije, što može dovesti do probavnih problema. Stoga je važno kuhanu hranu od krumpira odmah staviti u hladnjak nakon što se ohladi.

Prerađeno meso: Prerađena mesa poput slanine, hrenovki i kobasica ne bi se trebala podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, jer to može rezultirati stvaranjem štetnih spojeva povezanih s bolestima srca i upalom arterija.

Ljute papričice: Zagrijavanjem ljutih papričica u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin koji daje paprici ljutinu isparava, što može iritirati dišne puteve i oči kada se vrata mikrovalne pećnice otvore.

Mladić otkrio mnoge opasnosti omiljenog pića mladih Hrvata: ‘Previjao sam se od bolova’

Metal – nikako

Hrana u spremnicima od stiropora: Spremnici od stiropora koji se koriste za pakiranje hrane mogu otpustiti štetne kemikalije kada se zagriju u mikrovalnoj pećnici, stoga je preporučljivo prebaciti hranu iz stiropornih posuda u posude koje su sigurne za mikrovalnu.

Posude s metalnim ručkama: Korištenje posuda s metalnim ručkama ili od metala u mikrovalnoj može uzrokovati iskrenje i čak požar. Uvijek provjerite jesu li posude prikladne za korištenje u mikrovalnoj pećnici.

Šalice s vodom: Zagrijavanje vode u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati pregrijavanje vode, što može rezultirati stvaranjem mjehurića koji se mogu brzo formirati kada se dodaju čaj ili kava, a u rijetkim slučajevima čak i eksplodirati. U rijetkim slučajevima, voda zagrijana u mikrovalnoj pećnici može dovesti do stvaranja “superzagrijane” vode, koja je stabilna iako je iznad vrelišta. Dodavanje bilo kojeg predmeta u takvu vodu, poput čaja ili žlice, može uzrokovati naglo ključanje ili čak eksploziju vode iz posude koja vas potom može ozlijediti. Stoga je bolje zagrijavati vodu na štednjaku.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More