Vojvođanska prolećna rapsodija

Foto: V. Stojsavljević

Putnike dobrog ukusa svakako će put naneti u Čelarevo i pivaru, koju je osnovao još Lazar Dunđerski, a gde se danas nalazi i Muzej piva.

U tom prostoru, koji i danas odaje utisak mesta u kom je živeo i radio Dunđerski, možete saznati i kako su izgledale prve mašine za punjenje piva, kao i istoriju nastanka piva.

Muzej sadrži preko 400 eksponata, a svako ko ga poseti može besplatno popiti neko od piva iz današnje ponude pivare.

Odmah pored Muzeja piva nalazi se i čuveni dvorac Dunđerskih. Iako danas ruiniran i osakaćen ljudskim nemarom i vandalizmom, dvorac se ponosno diči svojom vekovnom lepotom i istrajnošću.

Ponosan i nezaštićen, dvorac je ogledalo kulturnog kraha i nada da je sve vredno ipak vanvremensko i da će opastati uprkos svemu.

Kada se obilazi Bačka Palanka, obavezna destinacija je i Karađorđevo. U tom malom mestu nalazi se velika ergela i Muzej konjarstva, gde se posle dugog niza godina ponovo drže konji arapske rase, isti onakvi kakve su Titu poklanjali Gadafi i Hajle Selasije.

Muzej poseduje pravu riznicu autentičnih, starih kočija, precizno izrađenih i ukrašenih do najsitnijih detalja. Takođe, u tom skromnom muzejskom prostoru nalazi se i ogromna kolekcija pehara, koje su konji osvajali na takmičenjima tokom godina.

To je mesto gde su svi strani državnici dolazili svakog 22. decembra, za nekadašnji dan armije, išli u diplomatski lov, sastajali se sa Titom i obavljali važne državničke razgovore.

Foto: V. Stojsavljević

Pri obilasku Vojvodine nemoguće je zaobići mesto koje i sove najviše vole. Naravno govorim o Kikindi.

Mir kojim odiše Staro Jezero u Kikindi, prosto je zaglušujući. Ako se prepustite mirnoći vode i vazduhu koji gotovo neprimetno, a opet značajno osetno prelazi preko kože, možete da isključite sva čula i potpuno se predate stanju izolovanosti.

Prelepa kružna kućica, koja zadire u bok jezera i pruža se njegovom širinom, daje mogućnost boljeg sagledavanja prirode koja okružuje jezero i te svemoguće vode koja ga čini tako silnim.

Ako sednete tu možete videti kako su grede krova kružno složene i sve uperene u jednu središnju tačku, i ako se prepustite na tren shvatićete da je ta tačka centar sveta i da je to jezero jedna zasebna planeta.

Foto: V. Stojsavljević

Ono što apsolutno oduzima dah u Kikindi jesu Atelje i Muzej Terra, u kojima se nalaze različite skulpture izrađene od terakote.

Foto: V. Stojsavljević

Atelje, u kom nastaju ova skromna remek-dela, okružen je skulpturama koje su gotovo nasumično poređane duž celog dvorišta.

Kada se nađete među svim tim poluživim likovima i predmetima, oseća se neverovatna energija. I bujica ponosa preplavi srce i svaki naredni korak postane umetnost.

Muzej Terra otvoren je u prostoru stare kasarne i sadrži preko hiljadu umetničkih dela, koja su prepuna simbolike. Jedno od tih dela uradio je i sin Miroslava Mike Antića, Igor Antić.

U Kikindi se nalazi i ulica koja je zauzela 22. mesto od 50 najlepših ulica u svetu, po izboru sajta architecture & designe, to je Ulica Generala Drapšina.

Ono što ovu ulicu izdvaja i zbog čega se nalazi na ovoj listi jeste prekrasni drvored koji se proteže celom njenom dužinom. Krošnje drveća pružaju se preko ulice u želji da se dodirnu i prigrle i tako protkane formiraju romatnični tunel, koji prosto tera na zaljubljenost.

Neizostavni deo ture po Vojvodini je i rezervat prirode Carska bara, koji je primer čiste, neukaljane prirode od strane ljudskih ruku, koja sama sebe održava i regeneriše.

Vožnja brodićem kroz Carsku baru je poseban doživljaj. Netaknuta priroda, puna života, puna jednostavnosti i vredna tišine. Jezik ne može da iskaže harmoniju koja tu vlada.

Foto: Katarina Tomović

Red oštrike, pa red trske i na kraju drvoredi i sve to prepuno raznolikih životinja. U Carskoj bari živi preko 240 vrsta ptica, kornjače se sunčaju na polegnutim deblima, labudovi zaljubljeno plove, a divlje svinje presecaju baru utabavajući svoje puteve.

Savršen momenat da pored prirode, uživate i u Carskom pivu, uz prijatan razgovor sa posadom brodića. Živeli!

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Original Article