Vožnja bicikla u toku i nakon pandemije – zdrav i bezbedan izbor

Vožnja bicikla u toku i nakon pandemije - zdrav i bezbedan izbor 1Foto:Beta/Dragan Gojić

Ona utiče na poboljšanje našeg fizičkog ali i psihičkog zdravlja – snižava krvini pritisak, jača naše srce, poboljšava funkciju pluća, povećava potrošnju energije čime omogućava našem ogranizmu da sagori višak masti i reguliše telesnu težinu, održava tonus naših mišića, pre svega nogu, sedalne regije i stomaka, a ujedno smanjuje i nivo stresa i napetosti, navodi na svoj sajtu Gradski zavod za javno zdravlje.

Shodno svemu navedenom smanjuje rizik od nastanka gojaznosti, kardiovaskularnih i mnogih drugih hroničnih oboljenja.

U trenutnoj situaciji, kada se gotovo sve zemlje sveta uveliko bore ili se pripremaju za borbu sa epidemijom virusa Covid-19, vožnja bicikla deklarisana je kao jedan od najbezbednijih vidova transporta. Socijalna distanca koju ona pruža, kao i boravak na otvorenom prostoru, smanjuju mogućnost prenosa infekcije i čine je manje rizičnom u odnosu na vožnju automobilom ili javnim prevozom.

I sama Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se, kad god je to moguće, prilikom odlaska na posao ili u nabavku radije opredelite za šetnju ili vožnju bicikla.

To će vam s jedne strane omogućiti održavanje fizičke distance koja predstavlja jednu od najznačajnijih mera u sprečavanju širenja infekcije Kovidom, a sa druge strane vam omogućava da zadovoljite onaj minimum potrebe za svakodnevnom fizičkom aktivnošću, koja je uvek neophodna, a naročito sada kada veliki broj ljudi dugo vremena provodi za računarom, i kada je bavljenje sportom i rekreativnim aktivnostima ograničeno.

Prednosti vožnje bicikla u doba korone

Izbegavanje kolektivnog prevoza- zaštita i sebe i drugih! Boravak na otvorenom- manji rizik od infekcije!

Bolje psihofizičko stanje!

Međutim, imajte u vidu da svaki boravak van kuće, svaki kontakt sa drugim ljudima, čak i u prolazu, povećava rizik da dobijete ili drugome prenesete infekciju. Shodno tome, neophodno je da se pre, u toku, i nakon svake vožnje bicikla adekvatno zaštitite.

Pre i nakon svake upotrebe bicikla pažljivo dezinfikujte sve delove koje dodirujete (ručice, sirenu, kočnice, menjač brzina, sedište, korpu). Ovo je veoma važno kada je u pitanju javni bicikl, bicikl koji se rentira ili bicikl koji delite sa nekim. Koristite dezinfekciono sredstvo ili antibakterijske vlažne maramice.

Pre vožnje obavezno operite ili dezinfikujte ruke! Trudite se da u toku vožnje ne dodirujete lice rukama!

Bicikl vozite sami ili u društvu članova domaćinstva! Izbegavajte vožnju u grupi!

Izbegavajte gužvu i uske trake! Držite adekvatno odstojanje !

Na raskrsnicama i prilikom svakog zaustavljanja trudite se da održite razdaljinu od 2m u odnosu na druge. Ukoliko u toku vožnje želite da preteknete nekoga, preticanje započnite sa bezbedne udaljenosti.

Da li brže kretanje zahteva veću distancu?

Preliminarni rezultati istraživanja sprovedenih u Belgiji i Holandiji u simuliranim uslovima ukazala su da je preporučena socijalna distanca od dva metra efikasna ukoliko stojimo, bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, kad nema većih vazdušnih strujanja, ali ujedno sugerišu da ova distanca treba da bude veća ukoliko se krećemo, odnosno da bi prilikom šetnje ona trebalo da bude namanje 4m ukoliko se krećemo iza drugih osoba, da oni koji trče treba da budu udaljeni najmanje 10m jedni iza drugih, dok se za bicikliste preporučuje da, ukoliko voze umerenom brzinom, voze na distaci od najmanje 20m iza drugih. U svakom slučaju, nepobitna je činjenica da što je veća distanca i što je manji broj kontakata sa drugima, rizik od prenošenja infekcije je manji!

Nakon vožnje bicikla, a pre ulaska u kuću gume obavezno operite ili dezinfikujte!

Ukoliko bicikl unosite u kuću, vodite računa da pre ulaska u zatvoreni prostor dezinfikujete gume vašeg dvotokaša sredstvima na bazi alkohola ili hlora.

Nakon svake vožnje poželjno je da se istuširate, promenite odeću, očistite rukavice, kacige, naočare i drugu opremu ili odevne predmete koje se koristili!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article