Za 30 sekundi provjerite da li vam je srce zdravo

Za 30 sekundi provjerite da li vam je srce zdravo

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ukoliko su vam prsti postali bijeli ili modri, čak i blago, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom


Koliko je srce snažan organ pokazuje i činjenica da može da kuca čak i kada je van tijela. Svako od nas trebalo bi da vodi računa o njemu i da čini sve kako bi ostalo zdravo što duže. Otkrićemo vam kako za samo pola minuta možete da saznate da li vam je srce u dobrom stanju ili ne.

Sipajte ledenu vodu u posudu dovoljno veliku da u nju možete da potopite obje šake. Dodajte i led, ako je potrebno. Stavite ruke u vodu i držite ih u njoj tačno 30 sekundi. Na osnovu ovoga ćete znati kako vaša krv reaguje u kontaktu sa hladnoćom. Postoje dvije mogućnosti: ako su vam prsti postali crveni, to su dobre vijesti. Naime, to govori da nemate problema sa dovodom kiseonika u krvotok i da su vam srce i cirkulacija krvi dobri.

Ukoliko su vam prsti postali bijeli ili modri, čak i blago, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom. Do ovoga dolazi kada imate nizak nivo kiseonika u crvenim krvnim zrncima ili ako vam je loš dotok kiseonika u krv. Zagrijte ruke i masirajte ih sve dok ne postanu normalne boje. Međutim, ako se to ubrzo ne dogodi, trebalo bi da se posavjetujete sa doktorom.

Broj pregleda:
46

Komentari

komentara

2019-12-26
Aura RedakcijaOriginal Article