Za ili protiv: upotreba marihuane u medicinske svrhe u Srbiji

Foto: Shutterstock

Kanabis se hiljadama godina upotrebljava u tradicionalnoj medicini za ublažavanje simptoma niza teških bolesti. Mnogi lekari smatraju da bi on mogao da se legalizuje i u Srbiji, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe.

Radi pokretanja inicijative za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske i industrijske svrhe, krajem septembra 2014. godine u sali Mikser Hausa održana je tribina “LEKalizacija 2014”. Brojni stručnjaci, lekari, biolozi, političari, advokati, privrednici i pacijenti okupili su se ne bi li u skladu sa savremenim dostignućima nauke i prakse skrenuli pažnju javnosti na ovu temu.

“Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis daje dobre rezultate i sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da rešavamo nešto preko noći već hoćemo da sve građane upoznamo s tom problematikom”, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

VIŠE: Pomak u lečenju karcinoma dojke: novi lek može produžiti život obolele osobe za dve godine

Marihuana i hašiš se dobijaju iz indijske konoplje (kanabis sativa). Iz semena se dobija psihoaktivna smola, koja sadrži preko 60 sličnih sastojaka, kanabinoida od kojih je THC najodgovorniji za većinu psihoaktivnih efekata. Marihuana predstavlja gornje listove, cvetove i stabljiku, koji se suše i uvijaju u cigarete, a sadrži 4-12 odsto THC-a. Hašiš je osušeni crno-braon smolast eksudat lišća ženske biljke i obično sadrži 40-45 odsto THC-a, a u formi ulja može dostići koncentraciju od čak 90 odsto. Žvaće se ili se korusti pomešan u hrani.

Na sledećoj strani pročitajte glavne argumente “za” i “protiv” upotrebe marihuane u medicinske svrhe u Srbiji…