Za uspešne žene nema razumevanja u porodici

Foto: Profimedia

U Srbiji i danas vlada patrijarhat, ali red, upornost i sistematičnost, osobine koje odlikuju žene, su ono što će biti potrebno u budućnosti, rečeno je 26. juna 2014. godine na Letnjem forumu ALista, Pridruži se, poveži se! Ženske inicijative za povezivanje, razmenu i afirmaciju.

Za uspešne žene misli se da su hladne, proračunate, preambiciozne, od njih se očekuje mnogo na poslu, ali ništa manje u porodici, pokazalo je istraživanje Fakulteta za medije i komunikaciju, koje je predstavila istraživač i psiholog Kristina Brajović Car.

Prema tom istraživanju u kojem je početkom godine učestvovalo 1.000 uspešnih žena, od 28 do 65 godina, za te žene uspeh je ravnoteža poslovnog i privatnog, nije dominantan materijalni momenat već ispunjenost, zadovoljstvo i smisao poslom, ali uspeh se ne prašta, a ljubomoru na uspeh pokazuju muškarci.

Za uspešne žene nema razumevanja u porodici, od njih se traži puna posvećenost kod kuće kao i na poslu, a najveći strahovi koje takve žene imaju su strah od gubitka posla, nerazumevanja za osnivanje porodice. Zaključak koji je izveden glasi – žene su emancipovane, sada je to isto potrebno učiniti sa muškarcima, rečeno je na skupu u beogradskom Hotelu Metropol.

Učesnice skupa – glumica i dekan Akademije umetnosti Mirjana Karanović, koreograf i balerina, osnivač Beogradskog festivala igre Aja Jung, modna kreatorka Dragana Ognjenović, osnivač Opšte bolnice “Belmedik “i direktor i osnivač Lajf centra Dragana Jovanović saglasne su da u Srbiji uspešne žene često imaju osećaj krivice ukoliko ne postignu isti uspeh na poslovnom i privatnom planu.

Sreća i uspeh nisu neophodno povezane i često žene u Srbiji prate tuđe snove i mnoge uspešne su u stvari nezadovoljne, jer i nesvesno prate stereotip da isti uspeh ne može da se postigne na privatnom i poslovnom planu, rekla je lajf kouč Jovanović.

Za razliku od žena, muškarci se smatraju još uspešnijim ukoliko imaju nekog ko će ih posle završenih poslovnih obaveza sačekati kod kuće, dodala je.

Za glumicu Mirjanu Karanović današnje vreme je za žene mnogo srećnije od prošlosti, jer one uživaju u mogućnostima za koje u prošlosti nisu ni znale da postoje, a jedna od najvažnijih i najdragocenijih, po njenom mišljenju, je pravo na abortus i odluku da li će roditi.

“Čeznula sam za priznanjima i dobrim kritikama i svaka loša me je pogađala, zavisila sam od mišljenja drugih i u svojoj glavi imala te druge i kada ih objektivno nije bilo. Sebe sam tek od pre nekoliko godina počela da doživljavam kao uspešnu”, rekla je Karanović i dodala da se vrlo dugo osećala “krivom” što nije udata i što nema decu.

Prema rečima modne kreatroke Dragane Ognjenović, u patrijarhatu čijeg je postojanja svesna, žene i deca su često nezaštićeni i ostavljeni. U prilog tome ona je dodala da je često radila sa decom ometenom u razvoju koje su očevi napustili i uz njih su ostale samo majke.

Na pitanje da li su uspešne žene sklonije oboljevanje, osnivač i direktor Opšte bolnice “Belmedik” dala je potvrdan odgovor.

Knežević je istakla da su uspešne žene podložnije oboljevanju zbog “trostrukog stresa” – poslovnog, privatnog i brige o starim roditeljima kako svojim tako i muževljevim.

Aja Jung je istakla da je podrška životnog partnera važna, kao i suživot dece sa uspešnom majkom. “Scena je mera, kada aplauz nestane, nema ni uspeha”, smatra Jung.

Izvor: Tanjug