Začinjena ćuretina

Curetina sa boranijom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

Već sam pisala o tome da ja jedem sve vrste mesa, ali da se trudim da ne jedem crveno meso prečesto, posebno ne svaki dan. Pa se tako ćureći file često nađe na meniju. Ja već dugo ne pratim pravila restrikcije, pa često jedem boraniju. Ukoliko vi pratite ta pravila, možete da je zamenite nekim drugim grilovanim povrćem.

Potrebno vam je:

  • Šnicla ćurećeg belog mesa
  • 2 kašičice putera
  • Začini: Šareni biber, čili, kari, morska so
  • 1 kašičica pavlake
  • Za prilog:
  • pola čaše (od kiselog mleka) smrznute boranije

Kada kupujete ćureće šnicle jedino je bitno da osoba koja ih prodaje zna da iseče meso. Ako seče sa pogrešne strane, dobićete jedno mnogo tvrdo parče mesa :) .

Meso sam oparala i osušila. A zatim sam ga dobro uvaljala u mešavinu začina i ostavila da malo tako stoji. Možete sat, dva, pet… koliko želite ili možete.

Nakon toga sam u tiganju rastopila puter, smanjila temperaturu i lepo ispekla file sa obe strane. Gledajte da se ne presuši. Boraniju sam skuvala u malo vode. Kada je file bio gotov, izvadila sam ga u tanjir pored boranije, a u tiganj dodala kašičicu pavlake da se blago rastopi i pokupi začine koji su ostali u tiganju. Ako ste u restrikciji, ovaj deo možete da preskočite. Začine možete da pokupite i tako što ćete dodati malo belog vina. Čim alkohol ispari, a to će biti jako brzo, prelijte meso.

Boraniju nisam začinjavala, nije bilo potrebe, meso je bilo sasvim dovoljno začinjeno.

Inače, ovaj obrok je slika i prilika ručka po orginalnim pravilima hrono ishrane. Kvalitetno parče mesa i malo kuvanog priloga sa malo sosa koji sve to treba da podmaže. Pa ko nije u restrikciji eto ideje sutra za ručak.

Prijatno!