Zadovoljno dete uprkos prolećnoj alergiji

Sezonske alergije i simptomi koji ih prate kao što je nos koji curi, svrbe oči, zapušen nos mogu da i od temperamentnog deteta naprave kenjkavo, pospano dete koje nema snage.

Postoje načini da se sezonska alergija deci učini podnošljivijeom ali kada dete dobije simptome sličme alergiji prvo morate da proverite da li se i radi o alergiji kod alergologa. Kada se jednom uverite da vam dete pati od sezonskih alergija onda je vrlo lako da mu pomognete:

1. Ostanite unutra – najbolje je izbegavati alergene, kada polen počne da stvara alergijske reakcije najbolje je da dete što je moguće duže zadržite u kući. Polena ima najviše u vazduhu ujutro, predveče i kada duva vetar.

2. Koristite slanu vodu – Zapušeni nis je jedan od simptoma koji možda najviše iscrpljuju dete pa možete da pokušate sa irigacijom nosa slanom vodom što je jedan od najboljih kućnih lekova. Rastvor slane vode se pravi u odnosu 8 delova mlake vode :1deo nejodirane soli.

3. Dete stalno nutkajte napitcima – stalno kijanje i curenje iz nosa blago dehidriraju pa se trudite da dete popije sto je više moguće vode a može i drugih napitaka.

4. Ugrejte ga – Topao tuš ili kupanje olakšavaju simptome alergije.

5. Držite zatvorene prozore – ako je vreme toplo rashlađujte se klima uređajima, pazite i na vlažnost vazduha u prostorijama, vlažnost do 40% olakšava disanje ali preko 40% ohrabruje razvoj alergena kao što su buđ i mikroorganizama iz prašine.

6. Ukoliko dete počne da izluđuje što ga svrbe i peku oči pokušajte da mu stavljate hladne obloge što će možda smiriti svrab i zapaljenje. Opominjite dete da što manje trlja rukama oči jer to neće sprečiti svrab može ga samo još više iritirati.

7. Ukoliko dete voli začine (što je retko) pokušajte da začinima kao što je biber, luk, đzinđzer razredite izlučevine iz nosa i pročistite nosne puteve.

8. Ukoliko je dete alergično na polen najverovatnije je osetljivo i na neke namirnice, u velikom broju slučajeva to su banane, lubenica, čaj od kamilice, krastavac.

Možete i da pokušate da sprečite simptome pre nego što se oni pojave: ako je dete bilo napolju po povratku kući treba da se istušira i tako spere alergene koje je donelo sa sobom i da se presvuče. Ruke treba da pere mnogo češće nego pre, oči treba da štiti naočarima za sunce ako ne nosi naočare.

Tepihe treba često usisavati, prati sve podne površine i češće menjati posteljinu kako bi se što je više moguće uklonili alergeni koje donosimo iz spoljne sredine. Ukoliko vam je dete alergično ili bilo ko u porodici ne treba da sušite stvari na otvorenom prostoru jer vlažne stvari sakupljaju sve alergene iz vazduha.

Uz malo truda i slobodnog vremena moguće je maksimalno izbeći i ublažiti simptome alergije svake godine.