Zahvat koji vraća osmeh

Promo

IEP je najprirodnija i ovom metodom se komplikacije svode na minimum, ističu prof. dr sci. med. Siniša Kojić i dr Zuhra Memić

Neman koja uliva strah u kosti žena i njihovih porodica, otima živote i krade osmeh i samopouzdanje je kancer dojke. To je danas najčešća maligna bolest pripadnica nežnijeg pola u modernom dobu. Samo u Srbiji više od 4.600 žena godišnje se susretne s ovom pošasti, a oko milion njih na planeti svake godine dobije ovu zastrašujuću dijagnozu. Karcinom dojke ne zna za rasu, pa podjednako napada dame širom sveta. Sudeći po statistici, brojke, nažalost, iz dana u dan rastu, a starosna granica obolelih se smanjuje.

Žene, koje uspeju da savladaju ovu neman i odstrane je posle masektomije, neretko ostanu bez mogućnosti da urade rekonstruktivnu operaciju grudi.

Dame koje su se hrabro borile sa karcinomom dojke, često umeju da kažu da su se nakon odstranjivanja dojke susrele sa novom mukom, spasile su glavu ali u toj borbi izgubile su samouverenost i ženstvenost.

Lek za takav problem postoji i to na klinici Varis u Novom Beogradu. Klinika Varis je jedina u regionu koja nudi rekonstruktivnu operaciju grudi savremenom metodom DIEP
koju sprovode prof. dr sci. med. Siniša Kojić i vođa tima za rekonstrukciju dojke dr Zuhra Memić.

Osim izgleda, osnivač klinike doktor Kojić i doktorka Memić rekonstruktivnom operacijom dojke “popravljaju” damama skrhanu dušu i samopouzdanje.

Dr Memić ističe da lečenje karcinoma, odnosno njegova operacija ne vode nužno u invaliditet. Ukazuje da je rekonstukcija upravo najbolja terapija za prevazilaženje psihološke traume koja nastupa tokom borbe sa bolešću, ali pogotovo nakon odstranjivanja dojke.

– Dame treba da znaju da je medicina napredovala, pa sada pomoću implantata, sopstvenog tkiva pacijenta, ali i kombinovanom metodom može da se uradi rekonstrukcija dojke kao jedan od poslednjih stadijuma lečenja karcinoma.

Dr Kojić otkriva da se na klinici Varis praktikuje savremena DIEP metoda odnosno rekonstrukcija dojke sopstvenim tkivom.

– DIEP metoda se u svetu smatra zlatnim standardom jer je najprirodnija. Za ovaj zahvat koriste se koža i potkožno tkivo ispod pupka, koja se specijalnom tehnikom spaja sa krvnim sudovima grudnog koša i od njega oblikuju dojke i bradavice.

Objašnjava da je tkivo stomaka veoma prokrvljeno, pa kada se mikrohirurški prenese na grudni koš, ne postoji mogućnost od potencijalnih komplikacija.

– Ovom tehnikom ne postoji mogućnost da se telo pobuni i dođe do odbacivanja i nema infekcija.

Doktorka Memić napominje da u klinici Varis postoji uhodan mehanizam kada je reč o operaciji rekonstrukcije dojke.

– DIEP operacija može da traje od tri do osam sati. Postoperativni tok zavisi od samog stanja pacijentkinje. Kontrolni pregledi su posle mesec dana, zatim posle tri i šest meseci i na kraju se obavljaju na godinu dana.

Istaknuti rezultati

Veliki broj žena je do sada rekonstruisao dojku u Klinici Varis. Ono što je damama izuzetno važno je činjenica da se na klinici nudi mogućnost da pacijentkinje već na prvom pregledu mogu da vide rezultate izvršenih operacija rekonstrukcije dojke, objašnjavaju stručnjaci prof. dr sci. med. Siniša Kojić i dr Zuhra Memić. Dame koje žele da saznaju nešto više o ovoj temi mogu i da pogledaju film koji je objavljen na Jutjub kanalu klinike Varis pod nazivom – Klinika Varis Imaš izbor 2021 – Rekonstruktivna hirurgija dojke.