Zaštita životne sredine važnija nego ikada

Zaštita životne sredine važnija nego ikada 1Plantaža kafe u Brazilu. Foto: Pixabay

Ostavši nakratko bez prisustva ljudi, Zemlja je počela da se oporavlja. Zato je obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine još važnije. Naime, on se obeležava svakog 5. juna, a Ujedinjene Nacije su, ustanovljavanjem ovog datuma još 1974.godine, želele da podstaknu ekološku svest među ljudima i sagledavanje različitih pitanja zaštite okoliša koja rastu iz dana u dan.

Zaštita životne sredine važnija nego ikada 2
Biljka kafe. Foto: Doncafé

Očuvanje biodiverziteta

Svetski dan zaštite životne sredine 2020. usmeren je na očuvanje biodiverziteta, jer je oko million vrsta biljaka i životinja suočeno sa izumiranjem. Kao jedna od država koja sadrži 10% biološke raznolikosti planete, za zemlju domaćina odabrana je Kolumbija. Budući da je deo amazonske prašume, Kolumbija je na prvom mestu po raznolikosti vrsta ptica i orhideja, a na drugom mestu, iza Brazila, po biljkama, leptirima, slatkovodnim ribama i vodozemcima.

Očuvanje i obnova biološke raznolikosti je od vitalnog značaja za opstanak čitavog života na zemlji, jer nam pruža hranu, vodu i resurse, kao i “usluge“ poput kontrole klime, oprašivanja, ublažavanja poplava i kretanja hranljivih sastojaka.

Zaštita životne sredine važnija nego ikada 3
Plantaža kafe u Brazilu. Foto: Pixabay

Ekologija pre svega

Sve više kompanija brine o zaštiti životne sredine i uticaju njihovog otpada na životnu sredinu i biodiverzitet, one su čvrsto opredeljene za „zeleniju“ budućnost. Jedna od njih, koja je imala više nego pozitivna iskustva sa primenom novih tehnologija koje čuvaju životnu sredinu i upotrebom otpada u korisne svrhe, jeste Strauss Adriatic, koja je na srpskom tržištu od 2003. godine vlasnik brenda Doncafé i C kafa. Upravo zahvaljujući ovoj kompaniji, popili smo nebrojeno mnogo šoljica kvalitetne kafe iz različitih zemalja sveta, pa i iz Kolumbije, koja je treća na svetu po izvozu kafe, iza Brazila i Vijetnama.

Svi znamo da nakon uživanja u kafi, u šoljici ostaje talog od kafe. Ali, manje je poznato da se prilikom procesa prerade kafe stvara i plevica. To je srebrna opna koja se prilikom prženja kafe u dobošu odvaja od zrna, jer na temperaturi od 200-250 stepeni, njegov volumen poraste za oko 40 odsto. Tada se, strujanjem toplog vazduha, od zrna odlepi ta srebrna opna, odnosno plevica.

Zaštita životne sredine važnija nego ikada 4
Kafena plevica. Foto: Doncafé

Sve do 2012. godine, kafena plevica iz Doncafé fabrike otpravljana je na lokalnu deponiju, da bi, posle inovativnog izuma radnika iz same fabrike i investicije od 90 hiljada evra, ona svoj život okončavala u peći. Naime, mešanjem plevice sa vodom i briketiranjem, dobija se energent ukupne toplotne moći 14 GJ/t. Iako je to manje nego kod drvenog briketa ili fosilnih goriva, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da korišćenjem biomase, Strauss Adriatic 140 tona komunalnog otpada, umesto da ga baci, sagoreva. Time su smanjili i emisiju ugljen dioksida u atmosferu za 9 do 10%, ali je smanjena i potrošnja fosilnih goriva. Od 90 hiljada evra uloženih u ovaj izum, već tokom prve grejne sezone je već otplaćeno 80% investicije, jer su uštede bile zaista velike.

Ova kompanija vodi računa o emisiji štetnih gasova, potrošnji vode, utrošku energije i generisanju komunalnog otpada, sakupljanju kišnice, izbacivanju jednokratne plastike iz svakodnevne upotrebe, sve u skladu sa visokim standardima Strauss Grupe čiji su deo. Na prodajnim mestima gde se nalaze Doncafé proizvodi, pakovanja kafe stoje na biorazgradivim policama, koje su još jedna od inovacija, a paneli su napravljeni od najboljih inovativnih ekoloških materijala, koji su u potpunosti reciklabilni. Izbacili su plastične čaše i slamčice za jednokratnu upotrebu, a za svakodnevno korišćenje su za svakog zaposlenog nabavljene personalizovane EcoCareCup šolje od šećerne trske, materijala koji se reciklira. Instalirana je presa za plastične flaše, pojedinačne kante za otpatke u kancelarijama su zamenili zajedničkim, za sortiranje otpada. Uvođenjem ektronske obrade knjžnih odobrenja, u velikoj meri je smanjeno štampanje papira.

Zaštita životne sredine važnija nego ikada 5
Solarni paneli. Foto: Doncafé

U skladu sa svojim planovima za unapređenja, kompanija je odlučila da napravi solarnu elektranu i instalirala na krov svoje Doncafé fabrike u Šimanovcima 180 solarnih panela, koji su pušteni u rad 3. marta ove godine. Postoje planovi za još jednu solarnu elektranu sličnog tipa i veličine već naredne godine, kao i dugoročni planovi da se deo voznog parka prebaci na elektro ili hibridna vozila. Pilot projekat sa nekoliko vozila započinju već ove godine.

U Strauss Adriaticu stalno rade na podizanju svesti o važnosti zaštite okoline koja nas okružuje i očuvanju prirode, pa su tu akciju propratili sloganom „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje“.

PROMO TEKST

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article