Zašto je dobro jesti tikvice?

pixabay.com

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C, kao i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti kardiovaskularnog sistema.

Većina se pita zašto se u mnogim restoranima služe tikvice sa korom. Odgovor leži u tome što se upravo u kori nalazi većina hranljivih supstanci.

Konzumiranje tikvica ima brojnih zdravstvenih prednosti, a ovo su samo neke od njih:

Dobre su za varenje

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i podstiču rad creva, več ih i čiste od toksina.

Pomažu pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 odsto ploda čini voda. Ne čudi to što se u sto grama tikvica nalazi samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti sa drugim letnjim povrćem.

Snižavaju krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa je najbolje da tikvice ne ljuštite, već ih samo dobro operite pre pripreme.

Ubrzavaju zarastanje rana

Ovo letnje povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

Čuvaju prostatu

Tikvicu možemo da nazovemo i pravom “muškom namirnicom”. Mangan u tikvicama povoljno deluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a ponekad i seksualne odnose.