Zašto je važno piti od šest do osam čaša vode dnevno?

Foto: Pixabay/Rawpixel

Voda je za telo izvor važnih minerala i elektrolita. Nema energetsku vrednost, oslobađa organizam od štetnih stvari, reguliše telesnu temperaturu, olakšava probavu, a kožu održava zdravom i lepom.

Potrebe za vodom povećane su u toplijim mesecima i prilikom fizičke aktivnosti, a trudnice, dojilje, deca i starije osobe moraju posebno paziti na dovoljan unos vode.

Dehidracija donosi glavobolju, umor i manjak koncentracije

Naše potrebe za vodom zavise od temperature tela i okoline, stepenu aktivnosti, nadmorskoj visini, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i starosnoj dobi, prenosi Jutarnji.hr. U normalnim uslovima na dan bi trebalo popiti 0,3 dl vode po kilogramu telesne mase, što je otprilike od litar i po do dva, to jest od šest do osam čaša.

Foto: Pixabay/Saramukitza

Ipak, često pijemo manje nego što nam je potrebno da održimo zdravlje. Tad nastupa dehidracija. Čak i sasvim mala dehidracija može prouzrokovati glavobolju, opšti umor ili manjak koncentracije.

Osobe koje piju malo vode imaju dugotrajan rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaj mentalnih funkcija te probavnog sistema. Smanjenim unosom tečnosti smanjuje se volumen krvi, a time i dotok kiseonika u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, pa oni slabije obavljaju svoju funkciju. U grupi ljudi s povećanim rizikom od dehidracije su deca, trudnice, radna populacija u srednjim godinama te osobe starije životne dobi.

Idealno osveženje – voda s dodatkom limuna, mente ili đumbira

Nažalost, ne možemo računati da će naš mehanizam žeđi na vreme dati znak da moramo da popijemo vodu. U trenutku kad osetimo žeđ, već smo lagano dehidrirali. Važno je napomenuti da se osećaj žeđi s godinama dodatno smanjuje. Rešenje je piti tečnost u malim količinama tokom celoga dana. Voda, voće i povrće, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća te osvežavajuća voda s dodatkom limuna, mente, matičnjaka ili đumbira idealni su za letno osveženje i sprečavanje dehidracije. Neke namirnice sadržavaju od 80 do 90 odsto vode, a to su lubenice, dinje, višnje, paradajza, krastavci…

Iz Zavoda podsećaju i na neke zanimljivosti o vodi – bez vode ne možemo da živimo duže od tri dana, za vreme obroka ne treba piti veće količine vode kako se ne bi razređivali sokovi za razgradnju hrane, voda sadržava nula kilokalorija energije, masti, šećera i belančevina.

Original Article