Zašto muškarci skoro NIKADA NE NAPUŠTAJU svoju ženu zbog ljubavnice?

Ljubav i seks

Prilikom obreda venčanja, mladenci se jedno drugom zaklinju na ljubav i vernost do kraja života. Koliko često u praksi zaista bude tako?

Izvor: Ženski magazin  |  

Ilustracija Foto: Goksi/Shutterstock

Ilustracija Foto: Goksi/Shutterstock

.

U svakom braku, pa i vezi, postoje krizni periodi, kada se stiče utisak da je varnica nestala i da se plamen ljubavi i strasti ugasio. U tim momentima, muškarci neretko traže seksualnu avanturu, kako bi povratili svoje samopouzdanje i ponovo osetili uzbuđenje, koje se tokom godina provedenih sa svojom suprugom, izgubilo.

Da nas ne shvatite pogrešno, niko ne kaže da se žene takođe ne upuštaju u vanbračne avanture, ali studije dokazuju da muškarci ipak to čine češće. Problemi, krize u bračnom životu, preljube- česte su teme u psihološkim ordinacijama, ali ono što upada u oči i privlači pažnju jeste činjenica da u odnosu na broj neverstava, razvodi ipak izostaju. Drugim rečima, u većini slučajeva muškarci skoro nikada ne ostavljaju svoje žene zbog ljubavnica. Potencijalne razloge za takvu pojavu, možete pročitati u nastavku.

Razvod je težak

Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja je prošla kroz period razvoda. U ogromnoj većini slučajeva, radi se o mukotrpnom procesu koji neretko ostavlja posledice na psihičko zdravlje čoveka. Svako bi da izbegne razvod, ukoliko je to moguće, jer nije lako staviti tačku na jedan period u životu i rastati se sa osobom koju ste nekada mnogo voleli i sa kojom ste imali nameru da provedete život. Razvod stvara osećaj ličnog neuspeha i nameće pitanje: Kako su ubijena ona predivna osećanja sa početka? Čak i kada razmišljanje ne ide u tom pravcu, advokati, troškovi, davanje objašnjenja i istresanje „prljavog veša“ pred nepoznatim ljudima (sudijama i advokatima) i podela imovine je nešto o čemu biste definitivno morali da mislite u nekoliko narednih meseci ili godina! Na samu pomisao na sve prethodno navedeno, većina muškaraca odluči da ipak ostane tu gde jeste-pored svoje supruge.

Faktor rizika

Šta ako nakon mukotrpnog procesa razvoda muškarac shvati da je pogrešio i poželi da se vrati svojoj ženi? Da li je ljubavnica zaista bolji izbor ili se to samo tako čini? Ova pitanja motivišu muškarce da odustanu od preduzimanja koraka napred – nesigurnost da li je to korak napred ili dva nazad. U ljubavnicama muškarci traže ono što misle da njihovim ženama ili u odnosu sa ženom nedostaje. Početak je uglavnom sladak i predstavlja pravo osveženje. Međutim, u svakom odnosu nešto nedostaje. Našavši nešto što trenutno nedostaje, postoji mogućnost da se na drugoj strani izgubi mnogo više. Svest o tome vraća nazad.

Deca i osuda društva

Ukoliko su u braku rođena deca, stvar se dosta komplikuje. Ukoliko je muškarac vezan za svoju decu, sama pomisao da ih izlaže stresu i da ih manje viđa, predstavljaće pakao. Mnogi brakovi opstaju samo zbog dece, pri čemu su roditelji spremni i da zanemare sopstvenu sreću. S druge strane, ostaviti decu zbog druge žene, apsolutno je neprihvatljiv oblik društvenog ponašanje. Oštra osuda i pritisak okoline je nešto sa čime bi muškarac morao da se nosi. Da li je u stanju?

Nikada nije kasno da se nesuglasice i konflikt reše. Potrebna je volja, strpljenje, pokušaj stavljanja u položaj svog partnera, razumevanje, praštanje, ali je sama želja za prevazilaženjem krize presudna. Ne treba oklevati u traženju stručne pomoći. Sa njom je mnogo lakše.

Read More