Zašto ne treba da trljate oči?

pixabay.com

Infekcija očiju stvara veliku nelagodu, a potezi koje svi činimo dodatno je mogu pogoršati. Stručnjaci upozoravaju da nikako ne smemo da trljamo i dodirujemo inficirano oko jer možemo da izazovemo mnogo opasnije stanje.

Infekcija oka mora se odmah lečiti jer pojedini njeni oblici mogu da se prošire i na druge delove tela i izazovu čak i trovanje krvi, što može biti pogubno po život.

Ovo su 4 razloga zašto bi trebalo da se oduprete tom nagonu za svrabom.

1. Rizik od infekcije

Naše ruke nisu uvek najčistije. Ako trljate oči mogli biste da prenesete infekciju sa prstiju u oči, ističe dr Debora Li iz Dr Foks farmacije. To bi moglo da izazove infekcije kao što su blefaritis, konjuktivitis, čmičak, celulitis, keratitis i uveitis.

Celulitis je infekcija koja čini kožu bolnom, upaljenom i otečenom. Ako se infekcija ne leči brzo, može se proširiti na druge delove tela, kao što su mišići i kosti. U ekstremnim slučajevima, može izazvati trovanje krvi, poznato i kao sepsa, što može biti i fatalno. Sepsa je, zapravo, ekstremni odgovor tela na infekciju i potrebna je hitna medicinska pomoć, navodi Centar za kontrolu bolesti u američkim državama.

– Ako nosite kontaktna sočiva, izloženi ste većem riziku od upale i infekcije rožnjače – dodaje dr Debora Li.

Ponovna upotreba sočiva i njihovo nošenje preko noći ili pod tušem može povećati rizik od Akantameba keratitisa (infekcija rožnjače), koji može izazvati jak bol i u četvrtini slučajeva slepilo.

2. Možete oštetiti rožnjaču

Rožnjača je čisti spoljašnji sloj na prednjem delu očne jabučice i deluje kao prozor za oko, navodi NHS.

Kontinuirano trljanje rožnjače može izazvati sitne ogrebotine na njoj. Oko tada postaje ružičasto i bolno je i osetljivo na svetlost. Ako imate nešto u oku poput sitne iverice ili komadića metala, izbegavajte da ga trljate, savetuje dr Debora Li.

Ako to uradite, predmet bi mogao da izgrebe vašu rožnjaču ili da ga gurnete dalje u oko, što može biti veoma bolno i možda ćete morati da ga ukloni ljekar ili medicinska sestra.

Ogrebotine rožnjače ili abrazije mogu biti veoma bolne zbog mnogih nerava koji snabdevaju to područje. Može potrajati 24 do 48 sati da vaše oko zaceli.

3. Mali krvni sudovi mogu da puknu

Ovo može izazvati krvave oči ili stvoriti tamne krugove ispod očiju jer je tkivo oko očiju tanje nego na drugim mestima na telu.

Stručnjaci sa Atlantik Ei Instituta navode: “Nežna koža ima podjednako delikatne krvne sudove ispod. Kada protrljate oči, ti sićušni kapilari i vene vrlo lako pucaju, a to uzrokuje modrice koje dodatno pogoršavaju tamne krugove oko očiju”.

4. Možete pogoršati simptome alergije

Ako vam polenska alergija iritira oči i izaziva svrab, često je sve što želite samo da iritacija prestane. Trljanje crvenih i natečenih očiju izazvaće dodatne suze, što će dovesti do oslobađanja više histamina i pogoršanja problema.

Read More