Zašto NE TREBA nameštati krevet svakog jutra?

Da li ste se ikada zapitali koliko nečistoće ostavljamo iza sebe nakon spavanja? Jako puno!

Naime, koža u spoju s prašinom i dodiru s toplim područjem idealno su podneblje za stvaranje sitnih alergena. To je između ostalog okidač za razne alergene, pa su mikroorganizmi iz kreveta odgovorni i za potencijalno razvijanje astme.

Kako su oktrili lekari sa univerziteta Kingston u Velikoj Britaniji došli su do iznenađujućeg rezultata koje će zavoleti oni kojima nameštanje kreveta nije baš omiljeno.

Mikroorganizmi i grinje mogu preživeti u toplim i vlažnim područjima, a prosečan krevet sadrži više od 1, 5 miliona grinja.

Dok spavamo, grinje koje se hrane ostacima ljudske kože (prilično grozno), stvaraju usput i alergene koje udišemo dok spavamo. Toplina kreveta nakon spavanja je idealna za razvijanje i zadržavanje tih alergena.

Postoji li način da nekako sprečiš širenje tih nesnosnih alergena?

Jednostavno, nemoj nameštati krevet!

“Katkad je dovoljno ne nameštati krevet, tačnije ostaviti posteljinu nepokrivenu kako bi se izgubila vlažnost iz postelje, te bi na taj način mikroorganizmi uginuli! Još je dodao da bi najbolje bilo ostaviti krevet tačno onako kakav je nakon spavanja. Tako je veća verovatnoća da će vlaga iz kreveta pre izaći, i smanjiti mogućnost nastanka grinja”, izjavio je naučnik Stefan Pretlov.

U drugoj fazi istraživanja je tim sa univerziteta Kingston postavljao uređaje u domove širom Veliki Britanije, a potom podelio istaživanje u dva tima: domove u kojima će se nameštati krevet i domove u kojima se neće nameštati krevet.

Merilo se koliko ventilacija i grejanje utiču na stvaranje grinja, što će dalje pomoći i dizajnerima i projektantima zgrada, da bi stvorili prostore u kojima je zdravije živeti…

Naravno, ovo je samo jedna teorija koja nije u potpunosti usvojena. Lekari iz Britanskog društva za alergije i kliničku imunologiju su zaključili:

“Tako jednostavan potez, nenameštanje kreveta, a tako puno može da pomogne. U svakom slučaju, ova vest nas je barem malo razveselila. Sada kada nas ukućani pitaju zašto nismo namestili krevet, možemo jednostavno odgovoriti: – Pa, brinem se za sve nas da ne obolimo od astme!”