Zašto ne treba preterivati sa sardinama?

Pixabay

Ilustracija

Poznati američki komentator, komičar i glumac Džo Rogan nedavno je otkrio da se plaši da neko pokušava da ga otruje nakon što su analize krvi otkrile nizak nivo arsena.

On je tokom nedavne epizode ​​svog podkasta, „Iskustvo Džoa Rogana“, rekao da je u jednom trenutku sumnjao da je otrovan nakon što su njegovi lekari pronašli tragove arsena u njegovoj krvi.

„Arsen možete dobiti iz sardina. To sam otkrio na teži način“, rekao je Rogan.

Iako se nešto sumnjivo dešavalo, razlog nije trovanje. Rogan je rekao da je njegov doktor identifikovao nizak nivo arsena u njegovoj krvi i na kraju utvrdio da je to uzrokovano konzumiranjem sardina.

Rogan je objasnio da je misterija brzo rešena nakon što je lekarima ispričao svoju naviku da svako veče jede tri konzerve sardina: to je bio prirodni arsen koji se nalazi u sardinama i drugoj hrani, uključujući pečurke.

Nakon što je izbacio ribu iz svoje ishrane, vratio se na analizu krvi tri meseca kasnije i arsen je nestao iz njegovog organizma.

Da li konzumiranje sardina može da bude opasno po zdravlje?

„Poznato je da sardine sadrže arsen. Zbog toga, kao i činjenice da sardine mogu biti kontaminirane živom, ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu“, objasnila je nutricionistkinja Ebi Langer i dodala da iako ne bi preporučila da se jedu sardine svaki dan, po tri konzerve, ipak preporučuje da ih jedete jer su zdrave, istakla je ona.

Prisustvo arsena u tragovima u krvi ne znači nužno trovanje arsenom. Prema Agenciji za toksične supstance i registar bolesti, procenjeni prosečan unos arsena hranom za odrasle u SAD je 40 mikrograma dnevno, pri čemu meso, riba i živina čine 80 odsto tog unosa. Drugim rečima, konzerva sardina neće dovesti do akutnog trovanja.

Na kraju, ne bi trebalo da dozvolite da vas Rogan odvrati od uživanja u sardinama jer su bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

„Većina ribe u konzervi je bogata proteinima. To je hranljiva, jeftina i pristupačna opcija“, rekla je Langer.

Read More