Zašto ne trebate sedeti prekrštenih nogu?

pixabay.com

“Žensko sedenje”, odnosno položaj sedenja sa prekrštenim nogama jedno je od najpopularnijih, ali već dugi niz godina raspravlja se o tome koliko je to zapravo zdravo za naše telo.

Dok su mnogi govorili da podstiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posledice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sedeti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe. Prekrštene noge tokom sedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala.

Takođe, može doći do neravnoteže u karlici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, a spoljni je sve duži – kod takvog stanja postoji rizik od pomeranja zglobova iz mesta.

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, praktikovanjem ovakvog sedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućavaju da krv teče u pogrešnom smeru. Kada su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni pritisak u telu – čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema – jer se pogoršava cirkulacija.

Istraživanja su pokazala i da sedenje sa prekrštenim nogama, duže od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem delu leđa, vratu i kukovima.