Zašto neka deca vole slatko?

Nije tajna da deca vole slatku hranu i pića. Takođe, poznato je da slatko deluje kao analgetik (ublažava bol) kod dece, odnosno smanjuje njihovu percepciju bola. Istraživači Monell Chemical Senses Center izvestili su da je analgetsko delovanje slatkog povezano s tim koliko neko dete voli slatko, ali i s tesnom težinom deteta.

Neka deca preferiraju slatke ukuse više od druge dece, ne samo zato što im je slatko ukusno, već zato što se zbog slatkog bolje osećaju. U ovom istraživanju određivana je sklonost prema saharozi kod 198 dece uzrasta od 5 do 10 godina, ali i kod njihovih majki. Deca su kao grupa imala veću sklonost ka slatkom nego majke, a kao omiljenu koncentraciju slatkog označili su onu dobijenu od 11 kašičica šećera otopljenih u 2,4 dl vode. Postojala je individualna razlika između grupa, pa je polovina dece i četvrtina majki pokazala naročitu sklonost prema 24%-oj koncentraciji saharoze (14 kašičica šećera na 2,4 dl vode).

Kako bi ocenili reakciju na bol, istraživači su koristili model poznat kao hladni test u kombinaciji sa i bez saharoze. Kod dece normalne telesne težine pokazalo se da je saharoza smanjila iskustvo bola kod dece koja su preferirala slatko, ali nije delovala na decu koja su preferirala manje slatke ukuse. Međutim, kod dece koja su bila gojazna ili su naginjala debljini, efikasnost saharoze kao analgetika bila je oslabljena u obe grupe (i kod dece koja su preferirala slatko i kod dece koja nisu preferirala slatko). Za razliku od dece normalne težine, slatko nije delovalo kao analgetik na majke, bez obzira na njihovu sklonost slatkom ukusu.

Između dece i odraslih postoje razlike u endokrinom sistemu, ali i psihološke razlike, pa će tek buduće studije identifikoati varijable koje mogu da pojačaju ili potisnu analgetično delovanje slatkog, kako kod dece, tako i kod odraslih.