Zašto nije dobro informisati se o ishrani preko influensera?

Foto: Pixabay/DanaTentis

Pod wellness inflenserima ne mislim na profesionalne dijetetičare ili druge zdravstvene profesionalce, koji isto imaju mnogo pratilaca na društvenim mrežama. Mislim na gomilu ljudi koji nemaju nikakve zdravstvene ili nutricionističke kvalifikacije, ali imaju mnogo toga da kažu o vašem zdravlju i „najboljem” načinu na koji treba da živite svoj život.

U današnje vreme je teško ne povezivati veliki broj pratilaca sa odgovarajućim poznavanjem određene teme, uključujući zdravlje. Kada primetite da neko ima desetine ili stotine hiljada angažovanih pratilaca, teško je NE pomisliti „pa ova osoba sigurno zna o čemu priča!” I tu leži opasnost.

Foto: Pixabay/JerzyGorecki

Brza pretraga na Fejsbuku će vam doneti skoro neograničeno mnoštvo nekvalifikovanih influensera koji reklamiraju razne stvari, od keto do OMAD dijete (koja podrazumeva jedan obrok dnevno). Vidim da influenseri tvrde da ako ishranu zasnivate na jednoj namirnici – krompiru, na primer (krompir dijeta je jako popularna) – izgubićete kilograme, izbeći srčane bolesti i izlečiti dijabetes. I to sve za samo 10 dana!

Teško je znati kome verovati sa svim tim lažnim informacijama na internetu. Sledeći put kad budete gledali video nekog influensera sa preporukama za ishranu ili zdravlje, postavite ovih pet pitanja pre nego što prihvatite njihove ideje.

Da li je ova osoba profesionalni dijetetičar?

Ako nije, teško da je kvalifikovana da daje personalizovane naučno potkrepljene informacije ili savete o ishrani. Probajte da ograničite količinu saveta o hrani koju od njih primate.

Da li ova osoba ili platforma reklamira neki poseban način ishrane kao jedini ispravan?

Ili prihvata da različiti obrasci ishrane mogu da budu odgovarajući? Ako postoji samo jedan način, klonite se toga.

Da li navode izvore za svoje tvrdnje vezane za hranu?

Jedan od načina da se proveri da li su tvrdnje koje neko iznosi naučno zasnovane jeste da se potraže izvori. Često viđam da influenseri koji nisu kvalifikovani za nutricionizam koriste uglavnom anegdotalne dokaze kada iznose tvrdnje. Anegdotalni dokazi se uglavnom zasnivaju na ličnim iskustvima, a ne strogim kliničkim ispitivanjima i zato ih ne treba uzimati kao pravi dokaz.

Foto: Pixabay/freestocks-photos

Da li reklamiraju gomilu proizvoda koje treba da platite?

Drugim rečima, da li treba da dodate gomilu skupih suplementata u svoj smuti da bi on bio zdrav? Ako treba, bežite od toga. Naravno, moguće je davati lažne informacije o ishrani koje su potpuno besplatne, kao što je moguće i da provereni stručnjaci daju naučno zasnovane informacije i takođe savetuju da kupite par stvari. Ali ako neko na internetu tvrdi da su vam apsolutno neophodni određeni proizvodi da biste se hranili zdravo, predlažem da ne sledite takve savete.

Da li ova osoba direktno ili indirektno reklamira ideju Jedite kao ja i izgledaćete kao ja?

Većina nas ne izgleda savršeno. Koliko god se trudili, mnogi od nas neće nikad izgledati kao ovi influenseri.

Autorka je dijetetičar i nutricionista

Original Article