Zašto pričamo u snu: Kad je vreme da se zatraži pomoć lekara?

Pexels.com

Somnilogija, odnosno pričanje u snu, je nesvesno govorenje dok spavamo. Epizode somnilogije idu od mumlanja, izgovaranja nepovezanih reči do kompletnih monologa.

Pričanje u snu može biti odličan način da se izvrištite, ispričate, ali i osramotite jer možete otkriti svoje tajne, ali i seksualne želje. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Pričanje u snu može biti vrlo smešno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. U snu možete pričati o stvarima koje ste preživeli tokom dana, ali i o nekim maštarijama koje ste ipak, želeli da sačuvate samo za sebe.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, ali neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno da razumete šta spavač govori. Nekada su to mumljanja koja se teško dešifruju. Dok ih slušate, može vam se učiniti da se obraćaju sami sebi. Neki šapuću, a neki i viču.

Ko priča u snu?

Polovina dece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih – oko 5 posto. Neki mogu da pričaju svaku noć, a to podjednako rade dečaci i devojčice Neki stručnjaci veruju da je pričanje u snu nasledno.

Zašto pričamo u snu?

Ako sanjaju ružne snove deca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Ona deca koja imaju noćne more češće mesečare i pričaju u snu. Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može za rezultat imati vikanje, pa čak i neke nasilne oblike ponašanja.

Šta sve može da podstakne pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu biti sledeći:

– konzumacija određenih lekova

– emotivni stres

– temperatura

– mentalni poremećaj

– uticaj narkotika

Kad treba posetiti lekara?

Ako se pričanje u snu javi odjednom u odrasloj dobi i propraćeno je strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama dobro bi bilo posetiti lekara specijalistu za spavanje. Takođe, ako mislite da vaše dete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati sa pedijatrom.

Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kažu stručnjaci

Može li se smanjiti?

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbegavanje stresa i puno sna mogu uticati na to da ne pričate u snu.

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam usnivanja i buđenja. Vodite ga dve nedelje. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Zapišite takođe i šta ste pili, naročito ako su to pića s kofeinom i alkohol. Zapišite i kada ste vežbali.