Zašto se budimo oko tri ujutro? Stručnjak objašnjava zašto nas tada proganjaju jezive misli!

Ilustracija/Flickr

CIRKADIJALNI RITAM

+
AAA

Zašto se budimo oko tri ujutro? Stručnjak objašnjava zašto nas tada proganjaju jezive misli!

Autor: Zlatko Govedić

Ljudi se često bude oko 3 ujutro s neugodnim i uznemirujućim mislima. Zapanjujuće je da sve te brige iščezavaju na dnevnom svjetlu, dokazujući da je razmišljanje u 3 ujutro bilo potpuno iracionalno i neproduktivno.

U normalnom noćnom snu, naša neurobiologija dostiže prekretnicu oko 3 ili 4 sata ujutro. Tjelesna temperatura počinje rasti, nagon za spavanjem se smanjuje (jer smo malo spavali), lučenje melatonina (hormona spavanja) je dostiglo vrhunac, a razine kortizola (hormona stresa) rastu kako se tijelo priprema za novi dan.

Zanimljivo je da se sve te aktivnosti odvijaju neovisno o utjecajima iz okoline kao što je svjetlost zore. Priroda je davno odlučila da su izlazak i zalazak Sunca toliko važni da ih se mora predvidjeti, odakle i potječe cirkadijalni ritam.

Zapravo se budimo mnogo puta svake noći, a lagani san češći je u drugoj polovici noći. Kada nam san ide dobro, jednostavno nismo svjesni tih buđenja. No uz malo stresa i briga, postoji velika šansa da će buđenje postati potpuno samosvjesno stanje.

Otprilike oko 3 ujutro, fizički i kognitivni smo na najnižoj granici. Sa stajališta prirode, to bi trebalo biti vrijeme fizičkog i emocionalnog oporavka, pa je razumljivo da su naši unutarnji resursi niski.

No usred noći nedostaju nam i drugi resursi – društvene veze i kulturne vrednote. Sve vještine suočavanja odrasle osobe u tom su trenutku nedostupne.

Bez naših ljudskih vještina i kapitala, ostali smo sami u mraku sa svojim mislima. Dakle, um je djelomično u pravu kada zaključi da su problemi o kojima razmišlja nerješivi. U 3 ujutro većina problema doista i jest.

Kada Sunce izađe, slušamo radio, žvačemo tost i pričamo s ukućanima, a naši problemi od 3 ujutro stavljeni su u perspektivu. Ne možemo vjerovati da smo u tim sitnim satima previdjeli jednostavna rješenja za probleme – poput običnog telefonskog poziva, razgovora sa šefom ili naprosto prestanka razmišljanja o sitnici koja zapravo i nije neki problem.

“Važno je da tijekom dana uvjerite sami sebe da želite izbjeći katastrofična razmišljanja”, zaključuje psiholog Greg Murray s Tehnološkog sveučilišta Swinburne (Melbourne, Australija).

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


DAROVI PRIRODE

Zanoktice nisu bezazlene, mogu dovesti do potpunog gubitka nokta! Ovaj narodni lijek može pomoći


CIRKADIJALNI RITAM

Zašto se budimo oko tri ujutro? Stručnjak objašnjava zašto nas tada proganjaju jezive misli!


SIMPTOM AURE

IMA LI LIJEKA ZA OVO KOMPLEKSNO STANJE? Pate i kada je ciklona


SPAS OD DEHIDRACIJE KOŽE

HLADNOĆA VAM UNIŠTAVA LICE? Ne dajte da se to dogodi: Evo jednostavnog rješenja

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article