Zašto se BURMA nosi na levoj ruci? Tradicija koja traje još od starih Egipćana

Zanimljivosti

Simbolika koja ima snagu i dan danas.

Izvor: 24sata.hr/ Tina Kos  |  

Foto: Alex Zotov/Shutterstock

Foto: Alex Zotov/Shutterstock

.

Tradicija stavljanja burme datira još iz drevnog Egipta. Arheolozi su pronašli dokaze ispisane hijeroglifima da mlade nose prstenje. Stari Egipćani su prvi nosili burme kao simbol večnosti. Verovali su da postoji osetljiv nerv koji ide od četvrtog prsta leve ruke direktno do srca – centra naših emocija.

Ako na tom prstu nosite burmu, ljubav između vas i vašeg supružnika će trajati zauvek. Stari Grci i stari Rimljani su iz sličnog razloga stavljali burmu na levi domali prst. Verovali su da vena amoris (od latinskog – vena ljubavi) ide od tog prsta pravo do srca.

Iako ni takav nerv ni takva vena ne postoje, mnoge zemlje su nastavile ovu drevnu tradiciju. S druge strane, u nekim kulturama burma se stavlja na desnu ruku, na primer, u Danskoj, Poljskoj i na Kubi. Takođe, nekada su burmu nosile samo žene, muškarci ne.

Počeli su da ga stavljaju na domali prst tokom Drugog svetskog rata kada su se podsetili na žene i decu koji su ih čekali kod kuće, prenosi “Reader’s Digest”.

Prema staroj kineskoj teoriji, svaki prst na ruci simbolizuje nekoga, bilo članove porodice ili sebe. Domali prst simbolizuje muža i ženu, dok palac simbolizuje roditelje, kažiprst simbolizuje braću i sestre, mali prst simbolizuje decu, a srednji prst simbolizuje nas.

Read More