Zašto se osjećamo umorno kada boravimo na suncu? Više je razloga, no morate ih prepoznati i spriječiti moguće komplikacije

Autor: Zlatko Govedić

Dok iščekujemo novi toplinski val, koji će nesumnjivo stići, važno je razumjeti kako se zaštititi, o čemu smo često pisali. No postoji jedan neobičan utjecaj porasta vanjske temperature na tijelo.

Naime, sunčanje, ili općenito boravak na suncu, može biti ugodno, no ako vam postane prevruće, tijelo može imati neočekivanu reakciju zbog čega se možete osjećati jako umorno.

Tijelo na različite načine reagira na toplinu. Ona pokreće mnoge lančane reakcije za hlađenje vašeg tijela, uključujući vazodilataciju i znojenje.

Vazodilatacija je proces širenja krvnih žila, što rezultira povećanim protokom krvi kroz njih. To se događa kada mišići stijenki krvnih žila opuštaju, omogućujući veći protok krvi kroz njih. Vazodilatacija se regulira promjenom tonusa glatkih mišića u stijenkama krvnih žila.

Dodatno znojenje može dovesti do dehidracije jer vaše tijelo ispušta vlagu u kožu kako bi snizilo unutarnju temperaturu. Nije iznenađujuće da oba ta procesa oduzimaju puno energije ta da vas mogu poprilično umoriti.

Dodatni razlozi umora

Osim povećane temperature tijela, postoji još nekoliko razloga zašto osjećate umor na suncu.

Sunce uzrokuje znojenje kako bi se tijelo ohladilo. Ako osoba ne nadoknađuje izgubljenu tekućinu pijenjem dovoljno vode, može doći do dehidracije. Dehidracija može uzrokovati umor, slabost i smanjenu mentalnu oštrinu.

Prolongirano izlaganje jakom suncu može dovesti do sunčanice. Sunčanica se javlja kada se tijelo pregrije i više nije u mogućnosti regulirati temperaturu. Simptomi sunčanice uključuju umor, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje.

Nadalje, Sunce emitira ultraljubičasto (UV) zračenje, koje može imati štetne učinke na tijelo. Prolongirano izlaganje UV zračenju može izazvati opekline od sunca i kožne probleme. Ti problemi mogu biti bolni i nelagodni, što može uzrokovati umor i iscrpljenost.

Reagirajte brzo

Na ekstremnim vrućinama važno je primijetiti kada se počnete osjećati letargično. Ekstremni umor može biti simptom toplinske iscrpljenosti, koja se, ako se ne liječi, može pretvoriti u toplinski udar. Ubrzani otkucaji srca, nagli prestanak znojenja, mučnina i zbunjenost znakovi su toplinske iscrpljenosti koja prelazi u toplotni udar.

Ako planirate biti na suncu tijekom vrućeg dana, pobrinite se da ostanete hidrirani i izbjegavajte diuretike poput alkohola i kave.

Kako biste smanjili umor i ostali sigurni na suncu, preporučuje se nošenje zaštitne odjeće, korištenje šešira i sunčanih naočala, redovito nanošenje kreme za sunčanje, pijenje dovoljno tekućine i izbjegavanje izlaganja jakom suncu tijekom najtoplijih dijelova dana.

Ako se pojave ozbiljniji simptomi poput jakog umora ili vrtoglavice, potražite hlad i pijte vodu.

Ako simptomi ne prolaze, posavjetujte se s liječnikom.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More