Zbog korona virusa pod nadzorom 18 Vranjanaca

Zbog korona virusa pod nadzorom 18 Vranjanaca 1Foto:wikipedia /Wlodzimierz

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković izjavio je da se pod nadzorom nalazi 14 zaposlenih iz jedne kompanije koji su boravili na sajmu u Veroni, kao i četvoro Vranjanaca koji su doputovali iz Kine.

Stanković ističe da nema razloga za paniku, jer se postupa po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i instrukcijama Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu.

„Sa našeg su područja i mi ih kontrolišemo narednih 14 dana. Oni nisu imali nikakve tegobe, ali ih u tom periodu moramo držati pod nadzorom jer su to područja gde je intenzivno žarište. Njih 14 je boravilo u Italiji na sajmu u Veroni, a četvoro je došlo iz Kine. U obavezi su da nam se javljaju i pratimo da eventualno nemaju nekih simptoma“, objašnjava dr Stanković, navodeći da je to metodologija svih zdravstvenih zavoda u Srbiji.

U Vranje se iz Verone, u ponedeljak, najpre vratilo desetoro ljudi, a sutradan još četvoro. „Oni su putovali kolima, preko Hrvatske i Slovenije.

Na sajmu je bilo i drugih kompanija iz Srbije. Pre više od dve nedelje iz Kine se vratio jedan Vranjanac kome je završen zdravstveni nadzor, a preostalo troje stiglo pre četiri dana i odmah su stavljeni pod zdravstveni nadzor“, naveo je Stanković.

U slučaju da se desi da neko od Vranjanaca koji su pod nadzorom ima simptome zaraze, epidemiolozi će sarađivati sa infektolozima – uzimaće briseve, slati ih u Institut za imun“Torlak“ i konsultovati stručnjake Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Original Article