Zdravo i ukusno: Ovo povrće je saveznik mršavljenju

Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Uključivanje povrća u svakodnevnu ishranu pomoći će vam da brže smršate i smanjite masnoću na stomaku.

Međutim, određene vrste povrća mogu dodatno ubrzati ovaj proces.

Povrće je poznato po tome što ima malo kalorija i mnogo vlakana, što nas zapravo duže drži sitima.

Šargarepa

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, karotenoida i drugih antioksidanata koji pomažu u smanjenju telesne masti, ubrzavaju gubitak težine i pomažu u sprečavanju zdravstvenih problema povezanih sa gojaznošću. Možete je jesti svežu, kao dodatak salatama, kuvanu kao dodatak čorbi ili pečenu sa krompirom i slatkim krompirom.

Pasulj

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija pasulja može smanjiti rizik od gojaznosti, jer je bogat rastvorljivim vlaknima, koja se bore protiv upale i sprečavaju nakupljanje masti na stomaku. Takođe pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, poznatog faktora koji doprinosi prekomernoj težini.

Špargla

Špargla je niskokalorično povrće koje je puno rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što pomaže u dugotrajnoj sitosti i smanjenom grickanju između obroka. Stimuliše varenje i metabolizam, što je neophodno za efikasno sagorevanje masti. Špargla je takođe bogata raznim mineralima, uključujući kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, bakar i kalijum.

Paprika

Paprika je bogata hranljivim materijama i sadrži malo kalorija, povećava osećaj sitosti posle obroka i pomaže u sprečavanju prejedanja. Njihov sadržaj vlakana i jedinjenje kapsaicin doprinose efikasnosti mršavljenja i pomažu u smanjenju masnih naslaga na stomaku.

Brokoli

Brokoli sadrži fitokemikalije, moćne antioksidante koji pomažu u smanjenju telesne masti. Osim toga, puna je vlakana, minerala i vitamina, koji imaju brojne prednosti za organizam. Jedna porcija brokolija obezbeđuje značajne količine vitamina B2, B6, C, K, kao i fosfora, magnezijuma, proteina i omega-3 masnih kiselina.

Read More