Zdravoholičarske priče – čokolada

Današnja priča je posvećena njenom kraljevstvu – čokoladi.
Da li bi trebalo da se osećate krivim zato što ponekad jedete čokoladu. Da li je ona zdrava ili ne. Postoji mnogo priča o tome da čokolada ima u sebi moćne antioksidante kojih takođe ima i u zelenom čaju, spanaću, belom luku, kukuruzu, maslinovom ulju, jabukama, koji smanjuju rizik od kancera i srčanih oboljenja, odnosno koji preventivno utiču na proces čišćenja ćelija od toksina i slobodnih radikala koje organizam proizvodi i za koje se misli da ubrzavaju starenje.
Postoje stručna mišljenja i dokazi da čokolada povećava nivo dobrog holesterola, ali ipak ne bi trebalo da se zavaravamo oko toga da će čokolada rešiti zdravstvene probleme, posebno ako je konzumiramo u velikim količinama, jer čokolada ipak nije zdrava hrana, ona ima visok procenat masnoća, što znači i da je vrlo kalorična. Predlažem da u čokoladi uživate umereno i da ako ste iskreni obožavalac čokolade koristite crnu, za kuvanje ili čokoladu koja je siromašnija mastima, dijetetska i bez šečera. Ovakve čokolade možete kupiti u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane u odeljku sa dijetetskim proizvodima, gde možete naći i ostale slatkiše sa nižim kalorijskim vrednostima, bez belog šećera sa dodacima prirodnog šećera, fruktoze i ječmenog slada koji je izvanredna zamena za beli šećer, koji najradije nazivam – beli otrov.
čokolada i ostali slatkiši utiču na stvaranje endorfina koji deluje kao utisak zadovoljstva a naš nervi sistem se oseća slično kao kada ste zaljubljeni.

Da naglasim, nemojte preterivati, izaberite čokoladu bez šećera, sa nižim kalorijskim vrednostima, skromne količine čokolade neće ugroziti vaše zdravlje, posebno ako ne možete da živite bez iste.