Zdravoholičarske priče – Hladno ceđena nerafinisana ulja

Biljna hladno ceđena nerafinisana ulja, jesu ulja od suncokreta, kukuruza, semena lana, susama, bundeve, soje, palmina ulja i mnoga druga, gde je maslinovo uz sva ostala bez premca.

Zajedničke osobine su da nezasićene masne kiseline učestvuju u sintezi hormona, ulaze u sastav nervnih ćelija i ćelijskih membrana. Našem organizmu su potrebne svakodnevno jer se u organizmu ne sintetišu i ne zadržavaju. Dnevne potrebe su 1 do 2 kašičice. Raznosači su vitamina A,D,E,K koji se u njima rastvaraju. Vitamini A i E su opšte poznati antioksidanti i borci protiv slobodnih radikala, osnovnih faktora starenja ćelija, vitamin D pomaže kalcijumu i fosforu da stigne do kostiju i zuba, a vitamin K utiče na elastičnost krvnih sudova i bolju cirkulaciju. Ako želite da dobijete optimalnu dozu vitamina A iz rendane šargarepe, začinite je samo biljnim uljem. Kalorijska vrednost svih biljnih ulja je od 600 do 800 kalorija u 100 grama proizvoda. Najbolja biljna ulja bazirana su na balansu omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Biljna ulja hladno ceđena su zdrava ali samo ako uh koristite pravilno i dozirano.

Maslinovo ulje ima najbolji odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina od svih ulja. Po sadržaju korisnih materija i hranljivosti najbolje je hladno ceđeno, a rok trajanja mu je od 6 do 12 meseci. Povećava nivo lipoproteina koji su preventiva arteriosklerozi, preporučuje se kod kožnih bolesti, alergija, snižava rizik od srčanih oboljenja i usporava proces starenja.

Laneno ulje je tamnije boje sa izraženim gorkim ukusom i koristi se u kulinarstvu samo za salate. Pospešuje varenje, kao lekovito sredstvo obolelima od čira na želucu, pomaže kod alegrija, ima ulogu snižavanja ukupnog holesterola i trigicerida. Deluje preventivno na nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja.

Bundevino ulje se koristi u lekovite svrhe za bolesti jetre, psorijaze i dozvoljeno je do jedne kašičice dnevno, u kulinarstvu retko.

Suncokretovo ulje nema dobar balans omega kiselina ali je zato riznica vitamina E. Dobro je za pripremu jela, podnosi termičku obradu, i prijatnog je ukusa. Odlična je preventiva kod srčanih bolesti, povećava imunitet.

Koristite nerafinisana biljna ulje jer ne sadrze holesterol, imaju prirodan ukus i miris i vrlo su sveža. Najbolja iskorišćenost ulja je ako ih koristite za prelive ili sa minimalnom upotrebom termičke obrade. S vremena na vreme menjajte ulja, maslinovo zamenite lanenim ili suncokretivim. Tako ćete osetiti blagotvornost svih.