Zdravoholičarske priče – Propolis (video snimak)

U cilju upoznavanja, raznih namirnica i preparata, naglašavam da u toku jeseni i zime ne smete nikako da zaboravite pčelinji proizvod, propolis, koji nema premca u borbi protiv virusa i bakterija. Propolis vam može biti od koristi bilo da ste prehlađeni, bilo da želite da pojačate odbrambene mehanizme svog organizma. Ovaj proizvod je pravi prirodni antibiotik, koji mogu da koriste i deca. Osim vitamina, smola i bioelemenata sadrži i materije koje su antivirusne i antibakteriozne.

Propolis je prastari lek koji tek u poslednje vreme zadobija više pažnje. To je smolasta materija, koju pčele skupljaju kao bazični material sa određenih biljaka i drveća, i obrađuju ga svojim sekretima koji su bogati fermentima. Propolis je od vitalnog značaja za preživljavanje pčela, jer ih ne štiti samo od bolesti, obezbeđujuci visoku sterilnost saća i čistoću košnice, već u košnici ima višestruku funkciju. Pčele ga koriste da bi odbranile košnice od neprijatelja, smanjile otvor na njima, a ako to i klimatske prilike zahtevaju, da bi popunile pukotine, kako bi košnica bila hermetički zatvorena.

Ovaj pčelinji proizvod sadrži preko 100 supstanci, a najvećim delom biljne smole i balzami, a zatim i vosak i polen. Značajno je prisustvo materija koje imaju bitnu ulogu u zaštiti krvnih sudova, deluju na ublažavanje upalnih procesa i potenciraju aktivnost vitamina C.

Propolis je prirodni preparat za dezinfekciju i preventivno se koristi u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Naročito je koristan u jačanju imunog sistema. Suzbija bol i deluje kao lokalni anestetik.

Dokazano je kroz brojne naučne radove da propolis pri spoljnoj upotrebi ima tri puta jače dejstvo od najpoznatijih analgetika za ublažavanje bolova, dok je njegovo dejstvo pri unutrašnjoj upotrebi još izraženije, odnosno ublažava bol do pet puta bolje u poredjenju sa standarnim svojstvima. Propolis, takođe pomaže kod bržeg zarastanja rana i njegove komponente imaju protiv dejstvo kod stvaranja ugrušaka, odnosno začepljenja u krvnim sudovima i poboljšava mikrocirkulaciju.

Veoma važan podatak je da bakterije ne mogu da postanu otporne na propolis, što nije slučaj sa mnogim antibioticima. Znači propolis možete da koristite za jačanje imuniteta, protiv gripa i nazeba, za inhalaciju grla i nosa, za lečenje rana i opekotina, hemoroida, za lečenje infekcija u usnoj duplji, i da ne nabrajam više. Paleta upotrebe propolisa je veoma duga. Možete propolis koristiti u vidu kapi i tableta, treba da ga imate uvek uz sebe, preventive radi.

Pogledajte TV emisiju