Zdravoholičarske priče – Soja burger (video snimak)

Izraz zdrava hrana je nešto o čemu se dosta piše i priča. Preduzeća koja se bave proizvodnjom zdravijih proizvoda nastoje da ponude kupcima kvalitetnu hranu. Polazna tačka ovakvih poduhvata je da je današnja ishrana savremenog čoveka loša, da su navike života pogrešne i da je sve to teško promeniti, jer u opštoj trci svakoga dana vremena imamo premalo za sve, a naročito za zdrav obrok. Iz ovog razloga želim da vam predstavim u danasnjoj priči soja burger koji može da vam delom pomogne da živite brzo ali i zdravo.

Soja burger ima sve karakteristike domaće kuhinje, spremljen je bez aditiva, emulgatora i konzervansa, ukusan je i što je najvažnije zdrav obrok.

Sojin burger je zadržao sve izvorne kvalitete prirode i prilagođen je savremenom čoveku. Ovaj prizvod odlikuje visok procenat biljnih proteina pa je zato i uspešna zamena za meso i mesne prerađevine. Dodatna prednost je u tome što ne sadrži holesterol, aditive i konzervanse.

Osnovni sastojak je soja, mahunarka izuzetne hranljive vrednosti, a među drevnim narodima poznata je kao hrana bogova. O njenom visokom kvalitetu govore podaci o sastavu zrna : sadrzi oko 50 procenata proteina, 35 procenata ugljenih hidrata i oko 20 procenata masti. Sve aminokiseline koje su potrebne čoveku, veliki broj minerala i vitamina i biljne hormone među kojima za žene najvažniji estrogen. Jedan kilogram soje ima istu hranljivu vrednost kao 2 kilograma teletine, 60 jaja, 10 litara mleka ili 1,5 kg sira.

Soja burger se drugačije naziva među potrošačima i vegetarijanska ćuftica. Pravi se od soje u zrnu, obogaćena je integralnim pirinčem i primamljivim začinima. Energetski je vrlo jaka i odlično prihvaćena i od najvećih gurmana. Idealna je za pripremu sendviča a može odlično da posluži i kao prilog glavnom jelu. Kada govorim o tome da je energetski jak to nije značilo da sadrži mnogo kalorija. Naprotiv, sojin burger sadrži samo 120 kalorija. Od klasičnog hamburgera je manje kaloričan, brže se vari, ima manje zasićenih masnoća, sadrži dovoljno esencijalnih amino kiselina, biljnog je porekla, pa je pogodan za vegetarijance i u dane posta, a vrlo je važno što u svom sastavu nema aditive i konzervanse. Preporucuje se i bolesnicima, ukus može da se koriguje začinima, tako da zadovolji naš tradicionalni gurmanski ukus i bude adekvatna zamena za pravi hambuger.

Sojin burger možete da kupiti u pakovanima od 100 i 200 grama, odnosno, dva ili četiri komada. Burgeri su već pripremljeni, treba ih samo podgrejati i odmah koristiti. Odlično se slažu sa senfom i sokom od paradajza.

Za razliku od pravog hamburgera, sastav soja burgera je vrlo precizan, znam ko je prizvođač, sa urednom deklaracijom o datumu proizvodnje, i znam da kada ručam sojin burger činim dobro svom zdravlju, što preporučujem i vama dragi zdravoholičari. Ako vam je za utehu, proizvođači masovne brze hrane u obliku hamburgera i ostalih mesnih proizvoda, koriste u velikim količinama sojine ljuspice i sojino brašno, pa je bar na neki način i običan hamburger obogaćen zdravim sastojcima. Problem je samo u količinama aditiva i konzervansa, kao i u masnoćama u kojima se ne štedi.

Pogledajte TV emisiju