Zdravstvene analize u privatnim laboratorijama

Zdravstvene analize u privatnim laboratorijama 1Foto: Aleksandar Roknić

Laboratorijske analize neizostavan su deo pravilne dijagnostike u medicini. Bilo da je reč o lečenju nekog oboljenja ili o redovnoj preventivnoj kontroli, lekari vas često upućuju da uradite neophodne laboratorijske testove. Zbog čega se sve više pacijenata odlučuje za privatne laboratorije i koje prednosti one pružaju?

Savremene biohemijske laboratorije u ponudi imaju više hiljada analiza is domena biohemije, mikrobiologije, patohistologije, genetike, prenatalnog skrininga itd. Poseduju modernu opremu i najsavremenije uređaje.

Što se tiče prednosti koju svi pacijenti prvo uočavaju, ona se odnosi na to da nema zakazivanja, gužvi i dugog čekanja.

Ukoliko se desi da dođete u prostorije privatne laboratorije i ipak treba malo da sačekate, to ćete učiniti u prijatnom ambijentu čekaonice, verovatno ne duže od nekoliko minuta.

Kakvo je radno vreme privatnih laboratorija? Većina ima produženo radno vreme, dok neke imaju i dežurne ustanove koje rade non-stop.

Upravo u tome se ogleda još jedna njihova prednost. Naime, nekada nam nije zgodno da ujutru idemo da vadimo krv.

Da li imamo izbor da dođemo popodne na primer, sve zavisi od konkretne analize. Neke se rade isključivo ujutru ili pre podne, pre konzumiranja hrane i piće, dok za druge doba dana ne igra nikakav značaj.

S tim u vezi je i činjenica da bi nam možda bilo jednostavnije da u laboratoriju odemo posle podne ili uveče. Štaviše, zahvaljujući dežurnim lokacijama, možemo doći i tokom vikenda ili praznika, ako nam je hitno.

Koliko dugo se čeka rezultat?

Svaka analiza ima svoje minimalno vreme koje mora da protekne kako bi se dobili rezultati. Nekada su oni gotovi brzo, istog dana, dok za neke analize treba sačekati više dana ili čak nedelja. To ne zavisi od same laboratorije već od prirode testa koji se sprovodi.

Kada stignu rezultati, možete ih preuzeti lično u laboratoriji. Međutim, to nije obavezno. Sve više se praktikuje slanje na imejl, koji ostavljate prilikom dolaska u laboratoriju. Čim budu gotovi, poruka se automatski generiše i šalje. Imejl vam može stići kasno uveče ili usred noći.

Ako ste nestrpljivi, vrlo lako može da se desi da ne morate da čekate naredni dan kako biste pročitali rezultate. Na njima je veoma jasno sve obeleženo, tako da ne morate da se brinete da nećete nešto razumeti.

Jasno je da za njihovo precizno tumačenje treba da sačekate da ih vidi i vaš lekar, naročito ako ima više vrednosti koje su niže ili više od referentnih. Rezultate koji imaju pozitivnu ili negativnu vrednost lakše možete sami razumeti, čak i pre nego što se ponovo obratite lekaru.

Ukoliko dobijete rezultate sa brojnim vrednostima koje su sve u referentnim granicama, to znači da su svi parametri koje ste merili dobri. Svakako lekar će vam to na kontroli potvrditi.

Bolje privatne laboratorijske ustanove imaju organizovanu i patronažnu službu. Kome je ona namenjena? Svima onima koji ne mogu da dođu u prostorije laboratorije da daju krv ili da predaju klinički uzorak na analizu. To su starije osobe koje imaju fizičkih ili mentalnih poteškoća, nepokretne osobe itd.

Izlazak patronažne službe se zakazuje telefonom. Što se tiče radnog vremena, ono se obično poklapa sa radnim vremenom laboratorije.

S obzirom na to da se obično bar deo analiza mora raditi na uzorku krvi koja se uzima u jutarnjim časovima pre obroka, najčešće se dolazak laboranta na vašu adresu zakazuje tada.

Međutim, ako specifične analize mogu da se rade u bilo koje doba dana, onda nije važno vreme kada ćete zakazati dolazak. Cena izlaska na teren je povoljnija nego što se misli. Ona neznatno povećava ukupan račun za urađene analize.

Samo postojanje patronažne službe donosi veliko olakšanje. Na primer, ako neko ima starijeg člana porodice, koji je teško pokretan i kome je lekar dao spisak analiza koje treba uraditi, da nema patronaže, morali bismo da ga odvedemo u jutarnjim satima u laboratoriju.

Moguće je da bi zbog toga trebalo da pomeramo svoje poslovne i druge dnevne obaveze. Nasuprot tome, zakažemo dolazak laboranta.

Cene u biohemijskim laboratorijama zavise od vrste analiza. Po pravilu, osnovne analize, tj. one koje se najčešće rade imaju najnižu cenu.

Specifične analize, koje se retko traže ili one za koje su neophodni skupi reagensi, samim tim imaju i višu cenu. Pojedine laboratorije periodično nude akcijska sniženja cene, kako bi privukle klijente. Međutim, nije im to jedini motiv.

Popusti mogu biti i deo akcije kojoj je cilj da se poveća broj preventivnih pregleda, tj. da se u populaciji podigne svest o tome da svi redovno treba da kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Na primer, privatne zdravstvene ustanove povremeno nude kontrolne preglede i laboratorijsku dijagnostiku po sniženim cenama. Ovakve akcije su vremenski ograničene.

Kako da najbrže pronađete biohemijske laboratorije u blizini? Lokacije, brojeve telefona i radno vreme svih boljih laboratorija pronaći ćete na mirandre.com gde su one detaljno predstavljene. Saznajte i spisak usluga sa cenama. Ukoliko imate nedoumica, pozovite odabranu laboratoriju i saznajte kako treba da se pripremite za određenu analizu.

Original Article