Zimogrozni ste i nikako se ne možete ugrijati? Sigurno radite jednu od ovih grešaka!

foto:pexels

HLADNOĆA NIJE PROBLEM

+
AAA

Zimogrozni ste i nikako se ne možete ugrijati? Sigurno radite jednu od ovih grešaka!

Autor: Dnevno.hr

Snijeg je ovog vikenda zabijelio Hrvatsku, a mnogi su pohitali iskoristiti ovo vrijeme za sanjkanje i skijanje, no ima onih koji su toliko zimogrozni da ih niti bijeli prizor neće “istjerati” na svjež zrak. Ako ste među onima koji se tresu kao prutić čim izađu iz topline svog doba, usprkos debeloj jakni, rukavicama, šalu, kapi i čizmama, donosimo nekoliko iznenađujućih i neočekivanih načina za utopliti se.

Ne pojačavajte centralno grijanje

‘Kada izađete iz jako tople kuće vani na hladnoću, taj nagli prijelaz može uzrokovati promjene u tankim krvnim žilama što može uzrokovati takozvanu Raynaudovu bolest. Zbog toga krvne žilice doživljavaju svojevrsni grč, krv se povlači iz njih osjećajući hladnoću i bol. Da biste to izbjegli, ne pregrijavajte stan, već temperaturu držite oko 20 stupnjeva.

Pijte kavu ili čaj bez kofeina

Ako ste mislili da će vas topla kava za van koju pijete na putu do posla ugrijati, prevarili ste se. Zbog kofeina iz kave, smanjuje se tjelesna temperatura. Naime, kofein blokira neke receptore u krvi pa ćete prije izgubiti toplinu. Naime, uz kavu s kofeinom ćete prije osjetiti hladnoću. Probajte s čajem od đumbira koji prirodno ima svojstva zagrijavanja.

Ne stavljajte ruke u džepove

Oduprite se potrebi da prilikom hodanja na hladnoći ruke stavite u džepove. Stručnjaci savjetuju da je bolje hodati s rukama pored tijela koje će, dok se njišu, potaknuti cirkulaciju i lakše ugrijati tijelo.

Jedite puno proteina

Probavljanje proteina uzrokovat će da se tjelesna temperatura povisi i to znatno više nego kada jedete ugljikohidrate i masnoće. Naime, tijelo ulaže dodatan napor da probavi proteine u usporedbi s ostalom hranom, stoga koristi dodatnu energiju i proizvodi toplinu, koja nam pomaže da nam bude toplije.

Ne nosite vunenu kapu

Oko 30 posto tjelesne topline gubi se kroz glavu, stoga kod biranja zimske kape treba pripaziti da pokriva i uši. Bolje je odabrati flis nego vunu. Flis, naime, između glave i tkanine zadržava topao zrak i pravi sloj izolacije držeći glavu još toplijom.

Rastegnite prste u krevetu

Samo nekoliko vježbica ispod plahte učinit će da se osjećate toplije kada se ustanete iz kreveta. Dvadesetak puta povucite nožne prste naprijed natrag, a potom malo razgibajte gležanj, deset puta u svakom smjeru. Ove vježbe će vam potaknuti cirkulaciju i ugrijati tijelo.

Autor:Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI


HLADNOĆA NIJE PROBLEM

Zimogrozni ste i nikako se ne možete ugrijati? Sigurno radite jednu od ovih grešaka!


(NE)ZDRAV OBROK

OVA HRANA NAS USPAVLJUJE: Čest obrok kojeg rado konzumiramo na poslu je na ovom popisu!


TEŠKA ODLUKA

Znanstvenici su rekli svoje! Objasnili što je bolje piti ujutro – kavu ili čaj


MIR I PAŽNJA

Čuveni neurokirurg tvrdi: Samo ovako se odmara mozak!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article