ZIMSKO BIJELO VESELJE ILI BRIGA? Snijeg nosi opasnost o kojoj malo tko razmišlja

Autor: Promo

Nastanak plijesni jednako je moguć kod hladnijih zimskih perioda kao i u periodima vlažnih ljetnih mjeseci. Opasnost od nastanka plijesni se povećava radi pora plijesni koje se šire vlažnim zrakom unutar prostora te je ista tijekom cijele godine bez obzira na temperature.

Uzroci nastanka plijesni tijekom hladnijih perioda

Spajanjem toplog zraka iz zagrijane unutrašnjosti prostora i hladnog vanjskog zraka ili snijega koji se spušta na krov iznad njega i obavija vanjske zidove nastaje kondenzacija. Snijeg se duže zadržava na površinama i isto tako mu je potrebno duže da se otopi što dodatno omogućuje povećanje vlage. Upravo ti hladniji zidovi koji su okvir zagrijanom prostoru su razlog nastajanja kondenzacije. Ukoliko ne spriječimo kondenzaciju gotovo je nemoguće izbjeći nastanak plijesni.

Evo nekoliko radnji koje možemo poduzeti kako bismo spriječili nastanak plijesni u domu ili radnim prostorima koji nastaju radi niskih zimskih temperatura i zadržavanja ili topljenja snijega ili leda.

Osušite vlažne površine u prostoru

Prilikom ulaska u prostor za vrijeme vlažnih perioda unosim snijeg ili kišu na obući i odjeći te kišobranima u dom. Osim što uništava materijal na kojem je ostavljen mokar trag, također i doprinosi nastanku plijesni. Bitno je uvijek odmah počistiti te vlažne površine koje prilikom grijanja isparavaju i utječu na povećavanje razine vlažnosti u prostoru iznad optimalne razine od 40-60%.

Foto: Lunos

Provjerite izolaciju zidova i krova

Ukoliko je izolacija doma oštećena, povećava se opasnost od prodiranja otopljenog snijega ili kiše u te pukotine i time dolazi do većeg oštećenja same strukture prostora te prodiranje vlage i stvaranje kondenzacije koja u konačnici doprinosi nastajanju plijesni te i dodatnim strukturalnim i zdravstvenim problemima.

Foto: Lunos

Pokrenite automatski rad ventilacijskih sustava s rekuperacijom topline

LUNOS rekuperatori zraka su inovativni proizvodi koji postižu najbolja rješenja za sve vrste problema prostora za regulaciju vlage, prozračivanje i pročišćavanje zraka. Rekuperacijska jedinica radi na principu istovremene izmjene zraka, a pri tome i održavanje topline prilikom unosa hladnog čistog zraka u prostor. Senzori omogućuju optimalan rad i prilagodbu rada ventilatora kako bi se rad sustava prilagodio nepredviđenim povećanjima vlažnosti zraka kako bi se upravo spriječio nastanak kondenzacije i plijesni.

Koristite ovlaživač zraka na minimalnoj jačini rada

Zimski zrak može biti hladan i suh, što se uz grijanje u prostoru pojačava, a to je onda razlog suhoj koži i kašlju. Upravo su ovlaživači zraka popularni tijekom zimskih mjeseci za ublažavanje simptoma suhoće dišnih puteva, očiju i kože dodavanjem vlage unutarnjem zraku.

No, neki prijenosni ovlaživači nemaju postavke za regulaciju razine vlage koja se stvara i time lako mogu pospješiti neoptimalnu razinu vlažnosti zraka. Kako biste smanjili rizik od onečišćenja plijesni zbog prekomjerne vlage, održavajte vlažnost na minimalno 40% i maksimalno 60%.

Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

 

Autor:Promo

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More