Živa u ribi – veliki problem današnjice

Živa u ribi - veliki problem današnjice 1Foto: Pixabay/RitaE

Riba po svojim nutritivnim i biološkim vrednostima spada u visoko kvalitetne namirnice koje bi u jelovniku trebalo da se nađu bar dva puta nedeljno.

Bogata je esencijalnim aminokiselinama, naročito metioninom, zatim omega 3 polinezasićene masne kiseline (EPA i DHA) koje se lako vare i razlažu i bitne su za očuvanje vitalnih funkcija, imuniteta, kardiovaskularnog sistema, prevencija malignih bolesti, demencije i depresije.

Meso ribe ima dosta joda koji je značajan za čoveka, kao i kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma. Posebno je bitan jod jer je on deficitaran u ljudskoj ishrani i nema ga dovoljno u drugim namirnicama, a bitan nam je za normalnu funkciju štitne žlezde i zaslužan za stvaranje novih nervnih ćelija.

Riba ima veliki sadržaj vitamina A, B12, E, D. Prisutni su još i kalijum, natrijum, fosfor, sumpor, cink, brom, fluor, kobalt i bakar.

Sve ovo čini da ribu možemo nazvati i super namirnicom zbog bogatstva u vitaminima, oligoelementima i mineralima.

Razlika između rečne i morske ribe je znatno manje omega 3 masnih kiselina i jodu u rečnim ribama, ali zbog ostalih nutritivnih materija treba da je u ishrani uključimo koliko i morsku ribu.

Veliki problem u današnje vreme predstavlja živa u ribi, nje najviše ima u ribama predatorima kao što su ajkula i sabljarka, dok ribe koje se kod nas najviše konzumiraju su dozvoljene i do pet puta nedeljno skuša, haringa, pastrmka, dok je najmanja opasnost od žive u lososu i sardinama. Na sadržaj žive u ribama najviše treba da obrate pažnju trudnice i deca.

Od rečnih riba koje su dobre za konzumaciju preovladavaju šaran, smuđ, som, kečiga, štuka, pastrmka, deverika, tolstolobik, amur, jegulja…

Dok je od morskih najbolje jesti losos, bakalar, zubatac, tunu, skušu, ribu list, sardinu, oslić, škarpinu…

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Original Article