Znanstvenici navodno otkrili kako uništavati stanice raka: ‘Prvi put smo ovako nešto postigli’

Autor: F.F

Znanstvenici su otkrili inovativan pristup uništavanju stanica raka, koristeći molekule aminocijanina. Aktiviranje tih molekula bliskim infracrvenim svjetlom navodno izaziva njihovo sinkronizirano vibriranje, dovoljno snažno da razbije membrane stanica raka. Molekule aminocijanina, koje već nalazimo u upotrebi kao sintetske boje u bioimagingu, pokazale su se stabilnima u vodi i čvrsto prianjaju na vanjsku stranu stanica.

Znanstvenici s Rice Universityja, Texas A&M Universityja i University of Texas tvrde da je ovaj novi pristup značajno poboljšanje u odnosu na prethodno razvijene molekularne strojeve, poput motora tipa Feringa, koji su također bili sposobni oštetiti strukture raka, prenosi Science Alert.

Kemičar James Tour s Rice University objašnjava: “Ovo su potpuno novi molekularni strojevi koje nazivamo molekularnim udarnim čekićima. Oni su više od milijun puta brži u svom mehaničkom kretanju od prethodnih Feringa motora, a mogu se aktivirati bliskim infracrvenim svjetlom, umjesto vidljivom svjetlošću.”

Foto: Pexels

Rano je za kliničke primjene

Upotreba bliskog infracrvenog svjetla je navodno ključna jer omogućuje znanstvenicima prodor duboko u tijelo, potencijalno omogućujući liječenje raka u kostima i organima bez potrebe za invazivnim operacijama. U laboratorijskim testovima na kultiviranim stanicama raka, metoda molekularnog udarnog čekića postigla je stopu pogotka od 99 posto pri uništavanju stanica. Također je testirana na miševima s tumorima melanoma, pri čemu je polovica životinja ostala bez raka.

Psihologinja otkrila da božićne pjesme mogu loše utjecati na mentalno zdravlje: Evo i zašto

Molekule aminocijanina ostaju sinkronizirane s određenim podražajem, poput bliskog infracrvenog svjetla, zbog svoje strukture i kemijskih svojstava. Dok su u pokretu, elektroni unutar molekula stvaraju plazmone, kolektivno vibrirajuće entitete koji pokreću kretanje kroz cijelu molekulu.

Kemičar Ciceron Ayala-Orozco s Rice University ističe značaj ove studije: “Ovo je prvi put da se molekularni plazmon koristi na ovaj način da pobudi cijelu molekulu i zapravo proizvede mehaničko djelovanje koje se koristi za postizanje određenog cilja – u ovom slučaju, kidanje membrane stanica raka.” Iako je rano za kliničke primjene, ovi ohrabrujući rezultati mogu otvoriti vrata daljnjem istraživanju i razvoju metoda liječenja raka na molekularnoj razini. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Chemistry.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More