Znanstvenici se pribojavaju ‘zombi virusa’ s Arktika: ‘Postoji stvarni rizik od pandemije’

Autor: F.F

Znanstvenici upozoravaju da bi klimatske promjene mogle uzrokovati topljenje drevnih “zombi virusa” smještenih u arktičkom permafrostu, što potencijalno predstavlja prijetnju novoj pandemiji. Ove uspavane bolesti, poznate kao Metuzalemski mikrobi, prisutne su u permafrostu diljem Kanade, Sibira i Aljaske, pokrivajući petinu sjeverne hemisfere.

S obzirom na ubrzanje klimatskih promjena, koje uzrokuju topljenje Arktika četiri puta brže od ostatka svijeta, znanstvenici planiraju postaviti mrežu praćenja Arktika kako bi otkrili eventualne slučajeve bolesti uzrokovane tim drevnim sojevima, piše Indy100.

Stručnjaci također razmatraju uvođenje karantene i stručne medicinske skrbi za potencijalno zaražene osobe kako bi spriječili širenje tih virusa.

Foto: Pexels

Upozoravaju na mogućnost pandemije

Profesor Claverie sa Sveučilišta Aix-Marseille naglašava važnost istraživanja epidemija koje bi se mogle pojaviti na krajnjem sjeveru i proširiti prema jugu, ističući da bi ova vrsta prijetnje trebala dobiti više pažnje.

Virologinja Marion Koopmans Erasmus Medical Center u Rotterdamu također je ponovila ovo stajalište u publikaciji: “Ne znamo koji virusi leže u vječnom ledu, ali mislim da postoji stvarni rizik da bi mogao postojati jedan koji bi mogao izazvati izbijanje bolesti. Moramo pretpostaviti da bi se ovako nešto moglo dogoditi”.

“Nipah virus proširili su voćni šišmiši koje su ljudi istjerali iz njihovih staništa. Slično tome, majmunske boginje su povezane sa širenjem urbanizacije u Africi. A to je ono čemu ćemo svjedočiti na Arktiku: potpuna promjena u korištenju zemljišta, a to bi moglo biti opasno, kao što smo vidjeli drugdje”, dodala je.

Uz ovaj brzi test saznajte imate li dobro držanje: Evo i kako si pomoći ako je odgovor negativan

Drveni virusi kao prijetnja

Znanstvenici su već otkrili uzorke starosti oko 48.500 godina u permafrostu, a virologinja Marion Koopmans iz Erasmus Medical Center u Rotterdamu podržava zabrinutost ističući da postoji stvarni rizik od izbijanja bolesti iz drevnih virusa.

Briga je također usmjerena prema porastu pomorskog prometa i industrijskih aktivnosti u Arktiku, jer bi to moglo osloboditi patogene koji bi mogli prouzročiti ozbiljne posljedice za ljude u toj regiji. Scenarij nepoznatog virusa koji se ponovno pojavljuje, premda malo vjerojatan, smatra se realnom mogućnosti koja bi zahtijevala pažljivo praćenje i preventivne mjere.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More