Znate li da zelena salata može biti opasna? Ne napravite li ovo prije jedenja možete se otrovati

Autor: H.B.

Nedavno objavljen izvještaj američkog časopisa “Consumer Reports” donosi zabrinjavajući popis 10 najrizičnijih namirnica, temeljen na analizi podataka o prenosivim bolestima koje se prenose hranom. Ovi podaci prikupljeni su od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država, analizirajući petogodišnje razdoblje od 2017. do 2022. godine. Na vrhu ovog popisa iznenađujuće se nalazi zelena salata.

Prema “Consumer Reports”, trovanja koja se dovode u vezu sa svježom zelenom salatom, uključujući salate u vrećicama koje se često mogu pronaći u supermarketima, rezultirala su većim brojem smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane tijekom proteklih pet godina.

Jedan od mogućih izvora kontaminacije zelene salate je voda koja se koristi za navodnjavanje polja na kojima se uzgaja. Kada gnojivo iz obližnjih farmi dospije u sustav za navodnjavanje, bakterije iz životinjskog izmeta mogu se prenijeti na salatu.

Foto: Unsplash

Koje su najrizičnije

U razdoblju od 2017. do 2022. godine, ukupno je 614 osoba u Sjedinjenim Državama bilo zaraženo bakterijom E. coli i listerijom, koja se često nalazi u lisnatom povrću. Nažalost, među tim slučajevima bilo je jedanaest smrtnih ishoda uslijed trovanja.

Posebno visoki rizik predstavljaju salate u vrećicama koje su označene kao već oprane, što može dovesti do zabluda da mnogi ljudi ne peru salatu prije pripreme i konzumacije. Stručnjaci stoga preporučuju da uvijek kupujete cijele glavice salate i pažljivo uklanjate vanjske listove koji potencijalno mogu biti prljavi i kontaminirani.

Osim zelene salate, na listi najrizičnijih namirnica nalaze se i jaja, tunjevina, kamenice, krumpir i sir, čime ovaj izvještaj služi kao podsjetnik na važnost opreza i higijene pri pripremi i konzumaciji hrane.

Mnogi misle da je ova biljka ukras ili tek korov, ali ona je veoma ljekovita

Autor:H.B.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More