Znate li kako si oprostiti? Oslobodite se krivnje i grižnje savjesti pomoću ovih savjeta psihologa

Foto: Pexels, Ilustracija

DUG PROCES

+
AAA

Znate li kako si oprostiti? Oslobodite se krivnje i grižnje savjesti pomoću ovih savjeta psihologa

Autor: T. Š.

Živite li u periodu života kad često razmišljate o pogrešci ili pogreškama koje ste učinili u prošlosti, znači da sami sebi niste oprostili ono što ste učinili. Ovo stanje može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju, stoga slijedite savjete psihologa koji će vam pomoći u vašem emocionalnom oslobođenju, prenosi mentalflow.

Hej, i ti si ljudsko biće

Kad naša djela prijeđu izvan naših vlastiti moralnih vrijednosti ili zone komfora, često osjećamo krivicu, zbog čega je bitno uvježbati samosuosjećanje, navodi terapeutkinja dr.sc.Emili Jamea.

Kako ćemo to učiniti? Znate li kakav je osjećaj kad vas nazove najbolja prijateljica nakon prekida i počne govoriti grozne stvari o sebi? Vjerojatno počinjete s: “Hej, i ti si ljudsko biće – ne budi toliko kritična prema sebi.” Ipak, to sebi rijetko kažemo. A kako bi izgledalo da se obraćate sebi kao da razgovarate s prijateljem? Već i samo to pitanje može ublažiti negativne osjećaje koje imamo prema sebi”, kaže dr. Jamea.

Ako ste strogi prema svojim prijateljima, pod krinkom iskrenosti, ovaj savjet možda neće funkcionirati. Tada pokušajte na sebe gledati kao na dijete ili čak štene. Ideja je da omekšate srce prema svojim greškama.

Ono što sam učinio je strašno, ali zato nisam užasan

“Trebate zapamtiti da je griješiti ljudski. Svi ćemo napraviti greške. Ali postoji razlika između: ‘Ono što sam učinio je strašno‘ i ‘Ja sam užasan‘”, kaže dr. sc. Robert Allan, obiteljski terapeut i docent na Sveučilištu Colorado.

Kada učinite nešto pogrešno, često ćete osjetiti veliku navalu krivnje. Nerijetko je pomiješana sramom i katastrofičnim mislima, pa čak i poricanjem učinka do kojeg je doveo vaš postupak.

Tada pomaže zapisivanje onoga što se dogodilo, čak i ako to nije bilo lijepo, ili reći to naglas sebi ili razgovarati o tome s osobom od povjerenja.

“Morate biti u stanju reći: Ovo je nešto što radim ili je to nešto što sam učinio, a utjecalo je na mene ili druge na načine koje ne želim”, kaže dr. Allan i dodaje da, ako ne možemo navesti što smo učinili, teže je to promijeniti. Zato zapišite činjenice ili ih podijelite s nekim kome vjerujete.

Kako se iskupiti samom sebi?

Sagledali ste svoju situaciju kroz suosjećajniju leću, izrekli ste što se dogodilo, priznali ste kako su destruktivna ponašanja bila korisna u prošlosti, pa se sada pitate kako se iskupiti? Ideja nije da se kaznite već ispričate.

“Isprika je odgovornost za ono što ste učinili i predanost drugačijem činjenju u budućnosti”, kaže dr. Jamea.

Dio razloga zbog kojeg je teško oprostiti sebi leži u tome što je riječ o dugotrajnom procesu. “Oprost je aktivan proces i često zahtijeva ponavljanje. Jedan razgovor možda neće biti dovoljan da se oslobodite zamjeranja. Oprost je nešto što zahtijeva strpljenje i kontinuiran rad na sebi”, kaže dr. Allan.

U slučaju da se osjećate kako sa svojim osjećajima i emocijama ne možete izaći sami na kraj, potražite pomoć terapeuta ili stručnjaka za mentalno zdravlje.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


JEDI, VJEŽBAJ, SPAVAJ

RIJEŠITE SE SALA S TRBUHA ZAUVIJEK: Nutricionistica i liječnica otkrivaju u koje zamke ne smijete upasti


DUG PROCES

Znate li kako si oprostiti? Oslobodite se krivnje i grižnje savjesti pomoću ovih savjeta psihologa


SRČANOŽILNE BOLESTI

Hrvati i dalje najviše umiru od bolesti srca i krvnih žila: Želite li da vam krvne žile budu zdrave izbjegavajte ove namirnice!


ISTRAŽIVANJE

MOĆAN ‘ELIKSIR’ LAKO DOSTUPAN SVIMA: Može nam spasiti život, a u kombinaciji s medom i limunom sprječava ozbiljne bolesti!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article